Pitali smo gurua za manikir iz Beograda kako da nalakiramo nokte, a da nam lak traje 15 dana: Caka je u 5 koraka

S obzirom na to da su nokti ogledalo našeg opšteg zdravlja, važno je razumeti kako pravilna ishrana, odgovarajuća nega i stručna pomoć mogu značajno doprineti njihovom poboljšanju

Objavljeno: 23.10.2024. 11:47h 13:41h
Autor:
Foto: Privatna Arhiva

Aleksandra Vitanov, manikir edukatorka iz Beograda, naglašava važnost odlaska profesionalcu kada je reč o održavanju zdravih i lepih noktiju. Ukoliko klijenti žele dužu postojanost materijala i ojačane nokte, najbolje je da prepuste ovaj zadatak stručnjaku. Ova praksa ne samo da osigurava kvalitet i estetski izgled, već takođe može pružiti dragoceno vreme uživanja i opuštanja.

Aleksandra Vitanovfoto: Privatna Arhiva

"Nešto što se uvek očekuje od majstora manikira jeste da otkriju tajne savršenog manikira, zdrave kože i noktiju. Znam da je ponekad teško naći termin, i svi bismo voleli da sve možemo sami da završimo. Međutim, iz dugogodišnjeg radnog iskustva, zaključila sam da retko ko uspeva da sačuva kvalitet noktiju kada samostalno radi ojačanje noktiju gelom ili gel-lakom. Čak i mi, profesionalci, izbegavamo da sami sebi radimo nokte, jer je položaj nezgodan. Za one neiskusne, to može imati posledice na kvalitet noktiju, ponekad čak i do trajnih oštećenja."

Aleksandra Vitanovfoto: Privatna Arhiva

Manikir sa klasičnim lakom za nokte

S druge strane, ako se neko odluči da se oproba u uređivanju svojih noktiju, Aleksandra savetuje da klasičan manikir sa lakom može doneti odlične rezultate. Ova opcija može biti savršena za one koji žele da se kreativno izraze ili isprobaju nove stilove. Uz prave savete i tehnike, čak i kod kuće može se postići lepo doteran izgled noktiju.

U svakom slučaju, važno je slušati svoje telo i pružiti sebi vreme za odmor i negu, bilo da je reč o odlasku kod stručnjaka ili samostalnom manikiru.

foto: Shutterstock

Kako do manikira kod kuće?

"Evo, ipak ću otkriti po neku tajnu: klasičan lak može trajati 10-14 dana uz samo par trikova.

1. Za uredniji izgled zanoktica možete koristiti omekšivač zanoktica.

2. Kada oblikujete nokte finom turpijom za prirodan nokat, detaljno ih obrišite alkoholom kako biste ih odmastili.

3. Za postojanost laka, baza je obavezna, ona se brzo suši i neće vam praviti problem. Ovaj sloj će takođe zaštititi vaš nokat da ne boli i da se ne isušivi.

4. Između slojeva boje obavezno pravite barem 5-10 minuta pauze.

5. Na kraju sve zatvorite brzosušećim završnim sjajem. Pre nego što se vratite redovnim aktivnostima, potrebno je oko 2 sata, ali već nakon pola sata možete funkcionisati pažljivo.

Koji savet biste dale ženama koje imaju lomljive ili slabe nokte i žele da ih ojačaju?

"Mnogima je verovatno poznato da je ishrana ključni faktor kada govorimo o poboljšanju kvaliteta prirodnog nokta. Specijalizovani suplementi, poput kolagena i vitamina koji ciljaju na keratinske slojeve kože, doprinose bržem rastu i fleksibilnosti nokatne ploče. Takođe, negom kutikula možemo značajno poboljšati stanje svojih noktiju.

Aleksandra Vitanovfoto: Privatna Arhiva

Savet za sve koje se odluče da nokte održavaju u salonima lepote jeste da pažljivo biraju stručne majstore manikira. Važno je da oni vode računa o higijeni pribora i da im je cilj negovanje nokta, kako bi se trudili da svoje usluge prilagode potrebama vaših noktiju.

Pored neizostavnog manikira, kućna nega ruku treba da postane deo svakodnevice. Kreme bogate glicerinom, hijaluronskom kiselinom i dodatkom uree učiniće da koža ostane glatka i hidratizovana. Za negu zanoktica, uvek bih preporučila prirodna ulja koja imaju hidratantna svojstva, poput kokosovog, arganovog ili bademovog ulja."