On je bio uz Jovanku Broz do smrti, poverila mu svoje zaprepašćujuće tajne: Otkrila ko je izdao i sve o ljubavi sa Titom

Milan Gašević Gaša čuveni je policajac u penziji koji je imao priliku da zaista vidi kakva je bila Jovanka Broz.

Objavljeno: 19.10.2024. 07:00h 08:18h
Foto: Prodimedia

Milan Gašević Gaša, poznat kao čovek od dva metra sa leđima kao livada, koji je mogao da se pohvali i titulom najboljeg karatiste u tadašnjoj Saveznoj polici u svojoj bogatoj karijeri susreo sa sa veoma važnim zadatkom - bio je prvi čuvar Jovanke Broz nakon Titove smrti i njenog iseljenja iz Bele kuće. Upoznao je njenu dušu i ističe da je bila izuzetna Srpkinja.

Kao veoma ugledni policajac, bio je deo pažljivo izabrane grupe od strane Rajka Rađenovića, tadašnjeg načelnika obezbeđenja Josipa Broza Tita.

"Momci imam u vas poverenje. Ovo što vam kažem ne sme vam ni porodica znati gde ste ni šta radite. Jovanka Broz dolazi u vilu. Moramo da obezbedimo da joj ništa ne fali", ispričao je Gašević šta im je rekao Rađenović na početku specijalnog zadataka.

Opisao je kako je izgledao Jovankin dolazak u pratnji sestre Nade.

"Mi smo joj otvorili kapiju, a kad je izašla iz kola delovala je skrhano i slomljeno da je to strašno bilo videti. Jedva se popela uz stepenice", govorio je Gašević.

foto: Profimedia

Izgradili su odnos pun poštovanja, nekada bi ga, čak, i zamolila da joj nešto kupi.

"Nama to nije bilo u opisu posla, mi smo bili zaduženi za njenu bezbednost. Ali ja sam je poštovao, ona je bila starija od moje majke, svaki put sam je poslušao. Onda me pozove posle da sednemo da popijemo kafu. Govorila mi je dosta ružno o Stanetu Dolancu i Nikoli Ljubičiću. Rekla mi je da su oni vršili uticaj na Tita kako bi ih razdvojili. Na kraju su to i uspeli. Rekla mi je - ja sam sa Titom jako dobro živela, mi smo se voleli, ja sam svako jutro dobijala kafu u krevet", ispričao je Gašević.

Kaže kako je Jovanki bilo zabranjeno da izlazi iz kuće u grad bez pratioca i vozača.

"Jednom je htela da ode do grada sa sestrom Nadom ali sam morao da je zamolim da sačeka da dođu vozač i čovek iz pratnje. Bunila se malo, ali je na kraju popustila", ispričao je Gašević u emisiji kod Mire Adanje Polak.

Kaže kako je stekao utisak da je posluga u kući je nije volela, pa se dešavalo da spremačica baci prljavu krpu preko kipa Josipa Broza što je Jovanku pogađalo.

"Nisu dobro održavali tu vilu. Bilo je svakojakih problema, od grejanja pa nadalje. Dolazili su iz ambasade Libije i nudili cisternu goriva da joj poklone da bi se grejala", ispričao je on.

Prisetio se Gašović kako je Jovanka Broz poželela da poseti njegovu kuću.

"Jednom kad je išla kod familije u Grocku rekla mi je da želi da svrati kod mene kući. Ja sam tada živeo u Leštanima. Nazovem ženu i kažem joj da brzo nešto spremi pošto ćemo uskoro doći. Svratila je, bilo nam je veoma drago. Moja žena joj je poklonila domaći džem od šipka koji je pravila. Ona joj je sutradan poslala 25 ruža. Rekla je da ju je taj džem vratio u detinjstvo", ispričao je.

Gašević je otkrio i da je Jovanka Broz pred kraj života ostala bez posluge, te da je ostala samo jedna starija žena koja joj je malo sređivala kuću.

- U zadnje vreme jeste i kuvala, kada se povukla gospođa Jolanda koja joj je spremala, bila je i uz Tita. Onda je bila starija žena Cica koja joj je pomagla u kuhinj i kući, a na kraju je ostala isto starija gospođa Marija - priča Milan.

I kada je otišao u penzju, dva puta ga je zvala u goste, a kraj radnog veka poslala mu je dirljivu poruku.

FOTO: Rublič Jiří / ČTK / Profimedia
FOTO: Rublič Jiří / ČTK / Profimedia
FOTO: Vladimir Akimov / Sputnik / Profimedia
FOTO: ADN Zentralbild / DPA / Profimedia Slično
FOTO: Sven Simon / United Archives / Profimedia
FOTO: Profimedia/ČTK

- Druže Gaševiću, privilegija je i čast poznavati čoveka kao što ste vi. Mnogo ste učinili za mene, puno vam hvala i sreća da vas prati - stajalo je u pismu koje mu je poslala 24. oktobra 1996. godine.

Kada je bila bolesna, Gašević je otišao da je poseti, međutim, lekari mu nisu dozvolili da uđe kod nje u sobu.

- Rekao sam im da sam dugo godina proveo kod nje, možda mi ima nešto reći, želeo sam je videti, nisu me pustili. Doktore sam zamolio da kažu samo da je došao Gaša, dovoljno je. Prenela mi je njemu da me puno pozdrava i da pozdravim svoju familiju, to je bio naš poslednju kontakt, posle toga se nismo ni videli, ni čuli.

Smatra da mu je pričala samo istinu.

- Ja sam je posle potpuno razumeo kada mi je pričala šta su joj sve radili i kakve smicalice su joj pravili. Štofove koje je dobijala po svetu čuvali su u nekim ormarima gde su ih pojeli moljci. Posle mi je pokazivala. Čuo sam i da su uzeli neke Titove pare koje je imao u ladici, u to ne bih ulazio. Ali znam da mi je govorila samo istinu, dobija sam potvrdu i iz drugih izvora.

Mnogo je toga slušao i čitao o Jovanki Broz za vreme njenog života i posle smrti. Tvrdi da je 90 posto, zapravo, laž.

- Tonu je neistina. Kad slušam intervjue ljudi na televiziji koji nisu mogli da joj priđu na kilometar, kako objašnjavaju šta je bilo ili šta je moglo biti, to je zaista ružno. Ona je bila izuzetno pametna i kvalitetna Srpkinja, žena koja je poštovala i volela svog muža i pratila ga. A svi su ostali, iz njima poznatih razloga, radili na tome da ne omalovaže i ponize, da je to strašno bilo. To je moje mišljenje. Ja sam je doživeo kao izuzetni pametnog, normalnog i čestitog čoveka - zaključio je Gašević.