Ovo je jedna od nazahtevnijih biljki ikada: Ako vam cveta to znači da ste pravi guru za sobne biljke

Kalatea je prava tropska biljka i za njenu negu je potrebno mnogo znanja i umeća

Objavljeno: 17.10.2024. 15:28h
Autor:
Foto: Shutterstock

Calathea crocata je latinsko ime iza kojeg se krije prava lepotica šarenih listova i neobičnog cveta. Zovu je i "zebrom" zbog neobičnog izgleda lista.

Uspešno ćete uzgajati Kalateu samo ako imate savršene uslove u smislu toplote i svetlosti, baš onakve kakve ova biljka voli. Ostalo joj nije potrebno.

Specifično kod ove biljke je što se preko dana listovi šire, a uveče skupljaju, što je ujedno znak da je biljka zdrava. Bez adekvatne nege listovi kalatee će se skupiti i ostaće takvi baš kao što se prirodno skupljaju noću.

foto: Shutterstock

Zalivanje

Kalatea zahteva učestalo zalivanje jer obožava vlagu. Najidealnije za ovu biljku je zalivanje odstajalom ili destilovanom vodom. Zemljište nikako ne sme biti suvo, ali se i ne sme preterivati, zbog toga stručnjaci preporučuju da se:

  • Leti kalatea zaliva svakog dana
  • Zimi je dovoljno da se to obavlja jednom na 2 nedelje

Temperatura i svetlost

Kalatea preferira visoku temperaturu, međutim ne podnosi dobro temperaturu nižu od 15 °C.

Idealna temperatura za ovu biljku je od 18 do 25 stepena, ali bez problema mogu podneti i dosta više temperature jer potiču iz tropskih krajeva. Međutim, kalateu nikako ne treba izlagati direktnoj i učestaloj sunčevoj svetlosti jer to može uništiti njene listove.

foto: Shutterstock

Presađivanje kalatee

Presađivanje ove biljke je takođe bitan faktor za njeno opstajanje. Idealno je kaliteu presađivati jednom godišnje u aprilu. Veličina saksije treba da bude veća za broj od predhodne i korisno je da zemlju promešate sa: