Prvi znaci demencije mogu se javiti dok se oblačite: Ako primetite ovog prilikom zakopčavanja, to nije dobar znak

Prvi znaci demencije mogu se javiti dok se oblačite, zato je vrlo važno da ne ignorišete sledeće znakove.

Objavljeno: 15.10.2024. 15:50h
Foto: Shutterstock

Ako ste tek nedavno postali svesni promena moglo bi da vam se čini da vaši simptomi nisu "dovoljno loši" da biste se testirali na demenciju, upozorava Alchajmerovo društvo na svom sajtu.

Međutim, rana dijagnoza demencije može biti ključna jer omogućava pristup specijalizovanoj nezi, informisanje najmilijih i pristup relevantnim beneficijama. Istraživanje je pokazalo da 60 odsto ispitanika žali što nije ranije znalo i dobilo dijagnozu.

foto: Jordi Salas / Alamy / Alamy / Profimedia

Iako su gubitak pamćenja i zaboravljanje najpoznatiji simptomi ovog teškog oboljenja, pojedini raniji znaci, poput razlika u vizuelno-prostornoj svesti i mirisu, su manje prepoznati. Takođe, "Dementia Australia" ukazuje na još jedan simptom koji može da se javi među prvima i to, verovali ili ne, tokom oblačenja.

Oblačenje je složen postupak

Oblačenje zahteva niz veština, uključujući pamćenje, koordinaciju ruku i očiju, ravnotežu, pa čak i raspoloženje. Sve to može biti pogođeno demencijom, čak i u ranim fazama.

Na primer, osoba sa demencijom može imati problema da ostane stabilna dok oblači pantalone ili može mešati otvor na vratu sa rukavom zbog apraksije.

foto: Shutterstock

Takođe, osobe koje pate od Alchajmera mogu se suočiti sa izazovima prilikom prepoznavanja detalja niskog kontrasta, poput dugmadi koje su iste boje kao tkanina. Neuobičajeni rajsferšlusi, mala dugmad i kuke mogu dodatno otežati oblačenje, uzrokujući osećaj smanjene koordinacije ruku i očiju. Kako stanje napreduje, osoba će se sve više boriti da se obuče.

Šta da radite ako posumnjate na demenciju?

Ako sumnjate na demenciju kod voljene osobe ili kod sebe, NHS savetuje da posetite lekara opšte prakse što je pre moguće. Ako podržavate voljenu osobu, preporučuje se da idete s njom kod lekara kako biste pružili pomoć da se prisete važnih informacija.

- Dijagnoza demencije može pomoći osobama sa simptomima, kao i njihovim porodicama i prijateljima, da naprave planove za budućnost - naglašavaju stručnjaci, a prenosi Huffpost.

Rano prepoznavanje i dijagnoza mogu značajno olakšati život obolelima i njihovim najbližima.

Stil/Srećna

Bonus video: