Evo kako su naše bake čistile kuću bez trunke hemije: Pratile su ovih 5 koraka, a kuća je blistala od poda do plafona

Ovako su čistile naše bake: Bukvalno cela kuća blista, a nigde ni kapi hemije! Evo i kako!

Objavljeno: 15.10.2024. 14:38h
Foto: Shutterstock

Iako svako od nas obožava da mu kuća blista i da je sve na svom metu, čišćenje kuće i sređivanje doma nije baš omiljena aktivnot ukućanima, a obično najviše obaveza spadne da ženu. Međutim, naše bake su imale odlične trikove, posebno za čišćenje kupatila, i to su koristila sredstva bez trunke hemije, što je bilo neuporedivo zdravije i mnogo jeftinije.

1. Skidanje kamenca

Sa grubljim sunđerom i sirćetom dobro izribajte sva mesta na kojima se nalazi kamenac, koji je odlična podloga za razvoj bakterija. Na pola gosine ponavljajute postupak, ako ima potrebe i pre.

2. Čišćenje podova i zidova

Naše bake imale su odličan recept za prirodno sredstvo za čišćenje sa jabukovim sirćetom.

foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 čaša jabukovog sirćeta
  • 1,5 l tople vodepo želji par kapi eteričnog ulja (limun, narandža, lavanda, ruzmarin…)

U većoj kanti dobro izmešajte sve sastojke i prebrišite podove i pločice. Na ovaj način dezinfikovaćete dom prirodnim sredstvom sa antibakterijskim dejstvom.

3. Tuš i WC šolja

U plastičnu kesu sipajte taman toliko sirćeta (ili sredstva za čišćenje baziranog na sirćetu) koliko je potrebno da se cela glava tuša potopi u njega, vežite je oko tuša i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru samo isperite.

Zavese za tuš kabinu operite u mašini za veš običnim deterdžentom. Za vrata tuša koristite prirodno sredstvo na bazi sirćeta i sode bikarbone koje treba da nanesete na vrata, pa posle sat vremena stajanja obrišite krpom sa mikrovlaknima, isperite, pa prosušite krpom.

foto: Shutterstock

Samu kadicu tuša dovoljno je prati na nedelju dana. Napunite je toplom vodom, ostavite da odstoji 15 minuta, pa je onda istrljajte prirodnim abrazivnim sredstvom.Nakon pranja sve oprane delove dobro osušite. Otvorite i prozor kako se ne bi stvarala dodatna vlaga.

U šolju naspite šoljicu sode bikarbone i odstavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim iščetkajte i pustite vodu. Držač za četku napunite toplom vodom i sredstvom za čišćenje i ostavite da odstoji, a onda prljavu vodu prospite u šolju.

4. Čišćenje i poliranje drvenih površina

Sastojci:

  • 2,5 dl vode
  • 1,5 dl sirćeta
  • 1,5 dl 70% alkohola
  • 2 do 3 kapi deterdženta za sudove

Pomešati sve sastojke i sipati u prskalicu, a zatim naneti na krpu i brisati parket.

foto: Shutterstock

5. Sredstvo za poliranje drvenih podova

Sastojci:

  • 5 šoljica tople vode
  • 0,2 dl maslinovog ulja
  • 0,3 dl šoljice alkoholnog sirćeta
  • 12 kapi eteričnog ulja limuna (po želji)

Pomešati sve sastojke, a zatim ispolirati drvene površine krpom. Na samom kraju, prebrisati još jednom pod suvom krpom kako ne bi bio klizav.