Probajte i vi

Šta će se desiti ako mesec dana budete hodali 1h vremena dnevno: Ovo treba da znaju svi oni koji žele da smršaju

Ova fizička aktivnost nudi mnogo neverovatnih dobrobiti koje mogu imati značajan uticaj na celokupno zdravlje

Objavljeno: 18.10.2024. 11:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Ako ste osoba pred koju je bitno postaviti izazov da bi se pokrenula, postavite sebi određeni cilj i kada je u pitanju hodanje. Za početak, dajte sebi zadatak da sledećih 30 dana šetate 60 minuta dnevno. Prema rečima stručnjaka, ova fizička aktivnost može da dovede do velikih promena u vašem fizičkom, ali i emocionalnom zdravlju. Osim toga, ako izdržite mesec dana, velika je verovatnoća da i nakon toga nećete odustati. Ali zadržimo se sada na prvom mesecu. Da biste se dodatno motivisali, pročitajte šta bi trebalo da se desi s vašim telom ako u sledećih 30 dana izdvojite po sat vremena za hodanje.

foto: Shutterstock

Fizičke koristi

Svakodnevno hodanje tokom mesec dana može da ima pozitivan učinak na vaš kardiovaskularni sistem. Dok koračamo bržim tempom, otkucaji srca se ubrzavaju, što dovodi do poboljšanja cirkulacije krvi u celom telu. Osim što pomaže u jačanju srca, pomaže i u snižavanju krvnog pritiska i regulaciji nivoa holesterola.

Kontrola telesne težine i sagorevanje masti

Za one koji žele da izgube nekoliko kilograma ili da održe zdravu težinu, 30 dana hodanja i te kako može da ima pozitivan uticaj. Sat vremena šetnje umerenim do brzim tempom sagoreće znatan broj kalorija, što je odlično za regulaciju telesne težine. Osim toga, svakodnevno hodanje može da ubrza metabolizam i podstakne sagorevanje masti.

foto: Shutterstock

Poboljšana mišićna snaga

Iako hodanje nije intenzivno kao treninzi snage, to ne znači da različiti mišići u našem telu ne rade dok hodamo. Pre svega u pogonu su mišići nogu, a njihanje rukama može da angažuje mišiće gornjeg dela tela. Sve to zajedno s vremenom može da dovede po poboljšanja snage i tonusa mišića.

Zdravlje kostiju i bolja funkcija zglobova

Šetnja je aktivnost koja vrši određeni pritisak na kosti i zglobove. Međutim, radi se o aktivnosti s malom opterećenjem koja je blaga prema zglobovima, što hodanje čin savršenim ako imate određene probleme. Redovnim hodanjem možete da poboljšate fleksibilnost zglobova i da smanjite rizik od problema povezanih s njima.

foto: Shutterstock

Mentalno blagostanje

Sat vremena hodanja dnevno pozitivno utiče na smanjenje stresa. Takođe podstiče oslobađanje endorfina, hormona koji podstiče osećaj sreće i opuštenosti. Redovne šetnje pomažu i u snižavanju nivoa kortizola, hormona povezanog sa stresom. Osećaj dostignutog cilja nakon šetnje može dodatno da podstakne vaše samopouzdanje i osećaj ispunjenosti.

Poboljšanje kognitivnih funkcija

Hodanje ne koristi samo telu nego i mozgu. Redovna telesna aktivnost poboljšava kognitivne funkcije. Dakle, ovaj 30-dnevni izazov nadilazi fizičke prednosti i nudi pozitivan učinak i na mentalno i na emocionalno blagostanje. Svakodnevne šetnje pomažu u smanjenju stresa i teskobe, a sve zajedno dovodi do sretnijeg i ispunjenijeg života.