dobra Za probavu
12 razloga zašto treba pojesti bar jednu jabuku na dan: Sprečava prejedanje, odlična je za mršavljenje,idealna za užinu
Redovna konzumacija ovog voća doprinosi opštem zdravlju i pomaže u prevenciji mnogih bolesti, zbog čega je odlična opcija za uravnoteženu ishranu
Autor:
Jabuka se od davnina smatra izrazito zdravim voćem, o čemu svedoči i stara izreka jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van. A kad bi vas neko pitao koje su konkretne dobrobiti redovnog konzumiranja ovog voća, pitanje je koliko biste ih mogli nabrojati. Zato vam donosimo 12 razloga zbog kojih je dobro pojesti bar jednu jabuku svaki dan.
1. Poboljšavaju probavu
Jabuke sadrže topiva i netopiva vlakna koja pomažu u regulaciji probave. Topiva vlakna, poput pektina, deluju kao prebiotik, jer hrane dobre bakterije u crevima, dok netopiva vlakna pomažu u sprečavanju zatvora i održavaju redovnu stolica.
2. Snižavaju holesterol
Topiva vlakna, poput pektina, pomažu u smanjenju nivoa lošeg LDL holesterola u krvi. Takođe, antioksidansi iz jabuka, posebno flavonoidi, mogu da smanje rizik od srčanih bolesti tako što smanjuju oksidativni stres i upale u telu.
3. Smanjuju rizik od dijabetesa
Vlakna u jabukama pomažu u usporavanju apsorpcije šećera iz hrane, što doprinosi stabilnijem nivou šećera u krvi. Redovna konzumacija jabuka povezuje se s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.
4. Niskokalorične i site
Jabuke su bogate vodom i vlaknima, što stvara osećaj sitosti bez velikog broja kalorija. Zbog toga su odličan međuobrok za kontrolu težine i sprečavanje prejedanja.
5. Obiluju vitaminom C
Jabuke su dobar izvor vitamina C, važnog za jačanje imunosistema i zaštitu od infekcija. Takođe, fitonutrijenti u njima deluju kao antioksidansi koji smanjuju upale.
6. Poboljšavaju kognitivne funkcije
Antioksidansi u jabukama, poput kvercetina, pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u mozgu, što štiti ćelije mozga od oštećenja i smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti.
7. Povećavaju gustinu kostiju
Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje jabuka pomaže u očuvanju gustine kostiju zahvaljujući sadržaju antioksidansa, što može da smanje rizik od osteoporoze.
8. Antioksidativna svojstva
Jabuke sadrže brojne antioksidanse, uključujući flavonoide i polifenole, koji smanjuju rizik od razvoja određenih vrsta raka, poput raka pluća, dojke i debelog creva. Njihova protivupalna svojstva takođe doprinose zaštiti ćelija od malignih promena.
9. Prirodno čišćenje zuba
Jabuke sadrže kiseline koje pomažu u čišćenju zuba i smanjenju skupljanja plaka. Njihova hrskava tekstura podstiče žvakanje, što stimuliše proizvodnju pljuvačke i smanjuje razmnožavanje bakterija u usnoj duplji.
10. Visok sadržaj vode
Jabuke su sastavljene od oko 85% vode, pa su dobar način za unos tečnosti u organizam, što pomaže u održavanju hidratacije.
11. Prirodni šećeri
Jabuke su bogate prirodnim šećerima, poput fruktoze, koji telu pružaju trenutan, ali stabilan izvor energije, čineći ih odličnim međuobrokom pre ili posle vežbanja.
12. Sadrže kvercetin
Kvercetin, prirodni flavonoid u jabukama, ima protivupalna i antialergijska svojstva. On pomaže da se smanje simptomi alergija i upala u organizmu.
Bonus video: