Bila je rasista i hedonista, a zvali su je čelična dama: Ali način na koji je odabrala muža će vas zgroziti

Ljubavni život najpoznatije Britanske premijerke Margaret Tačer malo je poznat javnosti, ali način na koji je odabrala svog muža, opravdava njen nadimak čelična lejdi

Objavljeno: 13.10.2024. 17:34h
Foto: Profimedia

Čelična ledi, kako su mediji zvali Margaret Tačer zbog načina vladanja, bila je prva žena na čelu britanske vlade od 1979. do 1990. Bivša britanska premijerka bila je rasista, nije podnosila gluposti svojih ministara i povremeno je uživala u dobrom viskiju, otkrila su dokumenta iz arhive britanske vlade koja su, u skladu sa zakonom, objavljena posle trideset godina čuvanja kao državne tajne.

Pored hedonizma, Tačerova nije mogla da se pohvali ni altruizmom i osećajem za jednakost među ljudima svih boja kože. Naime, prema pisanju lista Gardijan, Margaret Tačer odbila je svojevremeno nezvaničnu molbu UN da Britanija primi 10.000 izbeglica iz Vijetnama, izjavivši kako bi moglo doći do pobune ako Vijetnamci budu imali prednost pred "belim građanima" u dobijanju državnih stanova. Svojim ministrima takođe je jasno stavljala do znanja kako je više sklona "izbeglicama iz Poljske ili Mađarske, jer se mogu bolje asimilirati u britansko društvo".

foto: Profimedia

Pored ovih nedavno otkrivenih činjenica, o karijeri "čelične lejdi", zna se sve, ali zato je njen privatni život oduvek bio u senci.

Iako je Margaret 1979. godine imenovana za premijerku, a u to vreme uveliko je bila u braku sa Denisom Tačerom, sa kojim je uplovila u bračne vode 1951. godine, u trenurku njihovog poznanstva, Margaret je završavala ljubavnu vezu sa jednim farmerom, dok je Denis je iza sebe imao jedan brak.

Zanimljivo je i da je Margaret svog tadašnjeg dečka, farmera Vilijama Kulena odlučila da prepusti svojoj sestri Mjurel.

"Juče sam išla u bioskop s njim i počela da ga pripremam za upoznavanje s tobom. Pokazala sam mu našu zajedničku sliku i rekao je da nas jedva razlikuje tako da mislim da me lako možeš zameniti", pisala je Margaret u pismu Mjurel.

Međutim, Vilijam je bio uporan, te nije odustajao od svoje ljubavi prema Margaret koju je obasipao pažnjom i skupim poklonima. Jednom prilikom poklonio joj je skupi parfem i zanimljivu torbu na kojoj su bili ugravirani njeni inicijali.

Margaret nije mogla da ga ostavi u tim trenucima, te je to saopštila sestri. "Ipak ću još malo morati da budem s Vilijamom.", napisala je ona u pismu.

foto: Profimedia

Uprkos činjenici da nije završila svoj odnos sa Vilijamom, Margaret je otišla na svoj prvi sastanak sa Denisom Tačerom, te priznala da joj u početku nije bio privlačan, ali da je shvatila da je baš on pravi čovek za nju.

Tokom političke karijere koju je gradila, Margaret je imala Denisovu bezuslovnu podršku, dok je sebe nazivao suprugom iz senke. Nije voleo da se eksponira u javnosti, te je u velikoj meri izbegavao pojavljivanje u medijima.

Bonus video: