8 znakova da ste dobar roditelj: Primetićete to tek u starosti i kad se vaša deca odsele

Postoji 8 znakova koji prema stručnjacma ukazuju na to da ste dobar roditelj.

Objavljeno: 09.10.2024. 16:41h
Foto: Shutterstock

Roditelji su emocionalni i fizički zaštitnici svoje dece. Oni deluju kao vodiči kroz tamu, pokazujući svojoj deci kako da postanu najautentičnija verzija sebe.

Biti roditelj ne dolazi sa bilo kakvom određenom knjigom, zbog čega je teško znati da li dobro radite posao. Možda tražite znakove da ste dobar roditelj, pitate se da li su vaša deca dobro i postavljate sebi pitanja na koja nemaju jasne odgovore. Da li ovo radim kako treba? Da li im trebaju stvari koje im ja ne dam? Da li jedu dovoljno povrća?

Vaša deca možda neće izraziti svoju zahvalnost za vas kada su mala, ali dok odrastu, oni će vam dati do znanja da ste postupili dobro prema njima.

foto: Shutterstock

Evo 8 znakova da ste dobar roditelj koje ćete primetiti tek kada se vaša deca isele

1. Vaša deca vole da se vraćaju i posećuju

Nije lako nijednom roditelju gledati svoju decu kako šire krila i napuštaju gnezdo. Dopustiti vašoj deci da uspostave samostalan život , daleko od kuće u kojoj ste ih odgajali, gorko je sladak proces. Ponosni ste na sve što su postigli, ali ne želite da odu.

Nedostaje vam radost i haos što imate svoju decu u blizini, čak i kada su se pretvorili u tinejdžere koji su se manje oslanjali na vas. Vaša kuća može izgledati previše tiho, previše čisto. Možda ćete poželeti da nađete njihove patike ispod kauča ili da vas pozovu da vas odvezu kući jer su ponovo propustili autobus.

Znak da ste bili dobar roditelj koji ćete primetiti tek kada se vaša deca isele je ako uživaju da se vraćaju da vas vide nakon što odrastu. Možda ih posećuju vikendom ili na školskim raspustima, kako bi mogli da jedu kod kuće ili da vas mole da im operete veš. Možda vam neće reći direktno, ali poseta je pokazatelj da im nedostajete .

Ako žive daleko i ne mogu često da stignu kući, zvaće vas u nasumično doba dana, samo da se prijave i pozdrave. Traže vaš savet, pričaju vam priče o svojim cimerima ili zahtevaju da vide fotografije porodičnog psa pet puta dnevno. Bez obzira o čemu pričaju, čin poziva je prikaz njihove ljubavi.

foto: Shutterstock

2. Vaša deca imaju jak moralni kompas

Ako su vaša deca odrasla u odrasle koji žive po čvrstom skupu vrednosti, to je znak da ste dobar roditelj.

Deca modeliraju ono što nauče kod kuće kada izađu u svet, a to nije uvek dobra stvar. Deca koja su nasilnici često se odgajaju u toksičnim domaćinstvima gde i sami budu maltretirani. Ali ako vaša deca imaju jak moralni kompas, to znači da ne samo da razlikuju dobro od lošeg, to znači da usklađuju svoje postupke sa svojim uverenjima.

Usadili ste im osećaj empatije i saosećanja koje su preuzeli kao svoje i postali obzirni odrasli koji razumeju osećanja drugih ljudi. Ljubaznost je krajnja vrlina. Ako su vaša deca nežna prema sebi i ljubazna prema ljudima oko sebe, uradili ste zaista dobar posao vaspitavajući ih.

3. Vaša deca se dobro brinu o sebi

Od malih nogu, decu treba učiti kako da se pravilno brinu o sebi. Kao roditelj, pokazali ste im kako da peru zube i vežu cipele, kako da jedu uravnoteženo i da budu zdravi. Takođe ste brinuli o njihovim emocionalnim potrebama tako što ste bili prisutni, pažljivi i podržavajući, i pokazujući im kako da obrađuju svoja osećanja na zdrav način.

Svi ovi elementi pomažu deci da postanu sami kao odrasli, tako da razvijaju snažan osećaj šta znači istinski brinuti o sebi.

Ako su vaša deca odrasla sa solidnom osnovom za brigu o sebi, živeće ispunjen život. Ako vaša deca imaju praksu samopomoći koja se fokusira na njihovo fizičko i mentalno blagostanje, to je definitivan znak da ste dobar roditelj , koji ćete primetiti tek kada se vaša deca isele.

4. Vaša deca su emocionalno otporna

Biti emocionalno otporan znači da se vaša deca mogu nositi sa neizbežnim teškoćama i preprekama koje će im život baciti na put. Ostaju smireni kada se suočavaju sa izazovima jer ste ih naučili kako da regulišu svoje emocije na pozitivan način.

Klinički psiholog dr Sju Džonson objasnila je da podizanje samopouzdane, sigurne dece zavisi od sposobnosti roditelja da neguju emocionalnu vezu. Napomenula je da je najvredniji roditeljski alat zadovoljavanje emocionalnih potreba vaše dece uz nežnu komunikaciju: budite prisutni, čujete njihove emocije, snizite glas i govorite mekim, nežnim tonom kada odgovarate.

foto: Shutterstock

Odgajati emocionalno inteligentnu decu nije lako, ali postoje određeni koraci koje možete preduzeti da biste izgradili njihovu sposobnost da drže teške emocije. Prema Institutu Gottman , roditelji mogu „iskoristiti negativne emocije [svog] deteta kao priliku da se povežu, izleče i rastu“. Roditelji treba da pomognu svojoj deci da etiketiraju kako se osećaju. Trebalo bi da izbegavaju da ih kažnjavaju zbog negativnih emocija, što samo služi da nauče decu štetnoj poruci da su njihove emocije loše.

5. Vaša deca balansiraju tražeći pomoć sa samopouzdanjem

Još jedan znak da ste dobar roditelj koji ćete primetiti tek kada se vaša deca isele je da li su u stanju da budu samopouzdani, a takođe znaju kada da traže dodatnu podršku.

Nisu toliko nezavisni da im to nanosi štetu, ali nisu ni bespomoćni. Oni pokušavaju sami da reše određene probleme, ali takođe znaju da mogu da dođu kod vas ili druge osobe od poverenja u svom životu i dobiju pomoć koja im je potrebna.

foto: Shutterstock

Ova ravnoteža traženja pomoći dok ste istovremeno samodovoljni znači da ste im dali pravu količinu podrške i pravu količinu nezavisnosti. Naučili su da osećaju samopouzdanje, dok su takođe upijali lekciju da traženje pomoći nije znak slabosti , već pre, snage u ranjivosti.

6. Vaša deca traže prilike za učenje

Ako su vaša deca radoznala o tome kako svet funkcioniše , čak iu odraslom dobu, to znači da ste ih odgajali da cene obrazovanje, znanje i samousavršavanje. Možda nećete primetiti ovu osobinu kod njih sve dok se ne isele, ali ćete moći prilično lako da kažete da li vaša deca uče ceo život.

Čak i ako odluče da ne idu na koledž, vaša deca i dalje žele da nauče nove veštine na druge načine. Pokupe nove hobije ili pohađaju časove koji ih uče zanatu , poput vodoinstalatera ili automehaničara. Možda uče novi jezik na pauzama za ručak ili posećuju biblioteku svake nedelje.

Kakav god da imaju njihove navike, oni su znak da ste gajili ljubav prema učenju i pokazali im da nikada nije kasno da isprobaju nešto novo.

7. Vaša deca se zalažu za sebe

Zalaganje za sebe često se oseća nepremostivo, posebno ako niste vaspitani da verujete da imate pravo na to . Ipak, davanje samopouzdanja svojoj deci koja im je potrebna da znaju kada i kako da se zalažu za sebe je znak da ste dobar roditelj.

Učeći svoju decu o granicama u mladosti, dali ste im lekciju koja će im dobro služiti do kraja života. Oni znaju da sami po sebi zaslužuju poštovanje i saosećanje i očekuju da će se prema njima ponašati kao prema njima. Možda njihov šef preuzima zasluge za njihov rad ili njihov neprijatelj nastavlja da odbacuje njihove planove.

Ako se vaša deca zalažu za sebe i na ličnom i na profesionalnom planu, to pokazuje da ste im pomogli da izgrade snažan osećaj sopstvene vrednosti.

8. Vaša deca poštuju različite perspektive

Kako vaša deca postanu odrasli, brzo će naučiti da ne vide svi svet na isti način kao oni. Oni mogu ili da sude o osobi na osnovu sopstvenog sistema vrednosti, ili mogu da prihvate da ljudi mogu da imaju svoje stavove a da nisu u pravu ili pogrešili.

Njihova otvorenost je svedočanstvo da ste ih vaspitali da budu tolerantni i poštovani , što pokazuje koliko ste bili uspešni u pružanju komunikacijskih veština koje su im potrebne da postignu uspeh.

Bonus video: