Dr Borić kaže gde žene greše kad rade usne: Ovi materijali trajno ostaju u organizmu i uklanjaju se samo hirurškim putem

U današnjem svetu estetike, poznate ličnosti često privlače pažnju kroz razne estetske procedure, pa smo svedoci toga da

Objavljeno: 09.10.2024. 13:16h 14:52h
Autor:
Foto: Privatna Arhiva

Dr Željka Borić već 11 godina radi kao doktor estetske medicine i kaže da je primetno kako se menjaju trendovi kako se pojavila ekspanzija društvenih mreža.

"Na ulici često možemo da sretnemo devojke koje izgledaju slično, liče jedne na druge, sa istom bojom kose, istim estetskim atributima, istim stilom oblačenja i ponašanja. Danas smo svedoci Instagram aplikacija koje jednim klikom modu da promene nečiji lično opis. Kad sam pre 11 godina počela da se bavim estetskom medicinom, pacijenti su uglavnom dolazili sa isečkom iz novina, a na fotografiji je bila neka prirodna devojka sa prirodnim punim usnama. Da bi kasnije, kad su zaživele društvene mreže, počele da dolaze sa fotografijama nekih random devojaka sa instagrama i pokazivale kako bi želele da im izgledaju usne, a danas donose svoju isfotošopiranu fotografiju i kažu Ja želim da izgledam baš ovako kao kad se isfiltriram na Instagramu.

Problem se javlja kada doktor da svoje stručno mišljenje pacijentu, a onda poklekne nad željama pacijenta."

foto: Privatna Arhiva

Svakodnevno se susrećemo sa različitim tekstovima i fotografijama poznatih ličnosti koji su se susreli sa različitim procedurama, bilo hirurškim, bilo neinvazivnom estetskom medicinom, odnosno aplikacije hijaluronskih filera. Najviše pažnje privlače osobe koje su preterale u tim procedurama.

Koji je razlog preterane brige kad je u pitanju fizički izgled?

"Ekspanzija društvenih mreža je najveći krivac za preteranu brigu o fizičkom izgledu. Koliko je ta ekspanzija dobra u smislu promocije treninga i nekih zdravih navika, toliko je ta ekspanzija dovela do preterivanja. Danas smo svedoci da svaka devojka izgleda slično, sa sličnim karakteristikama i crtama lica, a to su najčešće istaknute usne i jagodice".

foto: BlueLoveImages /LAGOSSIPTV / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

"Kad se pojavi osoba koja je preterala kad je u pitanju izmena fizičkog izleda hijaluronskim filerima ili estetskom medicinom, prvo pitanje koje se postavlja je ko mu je to radio? Po mom mišljenju, pravo pitanje treba da glasi Da li je ta osoba zaista želela tako da izgleda".

foto: Shutterstock

Iskustvo je pokazalo da preterivanje u smislu promene fizičkog izgleda nije nametnuto od strane doktora, već je to uvek želja pacijenta.

"Pacijent koji želi da izgleda drugačije, koji želi da ima prenaglašene detalje na svom licu, će uvek biti nezadovoljan ako mu se korekcija odradi u nekim prirodnim okvirima. U suštinu, ako pacijent želi prevelike usne po uzoru na neku poznatu ličnost ili neku drugu osobu, a dobije nešto prirodno, pristojno i lepo on će biti nezadovoljan. Koliko god to izgledalo lepo na njegovom licu, on neće biti zadovoljan jer to nije ono što je zamislio i tražio."

foto: preentscreen/Instagram

"Kada pacijenti očekuju moj komentar na fotografiju neke poznate ličnosti koja je preterala u svojim procedurama, ja se ogradim i kažem da je lepota u očima posmatrača. U suštini i jeste tako. Ako je ta osoba zadovoljna sa svojim odrazom u ogledalu, ako je on dobio ono što je želeo, onda je suvišno bilo šta dalje komentarisati na tu temu".

Koji materijali dovode do komplikacija?

"Najveći problemi se javljaju kod upotrebe trajnih materijala, kao što su tečni silikoni, biopolimeri i metakrilati itd. Aplikacijom u tkivo oni trajno ostaju u organizmu, a mogu da se uklone jedino hirurškim putem. Prevelika upotreba ovih materijala posle nekoliko godina dovodi do različitih komplikacija neželjenih estetskih reakcija, kao što su različite migracije, asimetrije i u najgorem slučaju reakcije sa drugim materijalima ako dolazi do mešanja. Nisam još srela pacijenta koji je 5, 6 ili 7 godina posle tih materijala imao simetrične usne ili je bio bez ikakvog problema. Obično su takvi radovi jako vidljivi i primeti se na licu da je nešto rađeno. Ako imamo neku nepravilnost posle tih materijala, jedino kako možemo da se rešimo jeste hirurškim putem. Plastični hirurzi moraju da uklone taj materijal, a te intervencije nisu ni malo jednostavne. A posle operacije ne možemo biti sigurni da je taj materijal potpuno uklonjen iz organizma".

foto: Privatna Arhiva

"S druge strane imamo hijaluronske filere, gde upotrebom i aplikacijom u tkivo možemo da kontrolišemo efekat koji želimo da dobijemo, jako su retke neželjene estetske reakcije, ako se držimo određene količine materijala koja je preporučljiva, tj. ako se ne preteruje sa količinom materijala, mi hijaluronski filer u svakom trenutku možemo da otopimo i da ga više nema u tkivu. To je jedva ogromna prednost kod estetskih procedura sa hijaluronskim filerom, gde mi u svakom momentu možemo da se vratimo prvobitnom obliku usana i izgled lica".

foto: Privatna Arhiva

"Pri izvođenju estetskih procedura postoje određene proporcije koje su anatomski definisane i koje bismo trebali da pratimo da bi smo se držali prirodnog izgleda. To su različite proporcije u odnosu na trećinu lica, na proporcionalan odnos usana. Pacijenti mi često kažu - Znate, imam veću donju usnu od gornje. Prirodno, donja usna i treba da bude veća od gornje za jednu trećinu. Dakle, jedna trećina pripada gornjoj usni, a dve trećine donjoj usni. Sve do odnosa gde su usne jedan naprema jedan, može se smatrati da je estetski prihvatljivo. U proporciji kad je gornja usna veća u odnosu na donju, pravi nam problem u estetskom smislu".

"Pojedini pacijenti imaju izražen kupidonov luk, na sredini gornje usne uočljiv "V" oblik koji pacinenti žele da promene ili zaoble. To je u suštini moguće, ali je teže izvodljivo, tako da ja uvek savetujem pacijentima da zajedničkim razmotrimo i popričamo o svakom pojedinačnom delu usana. Koji je deo koji se njemu sviđa, šta bi želeo da istakne, šta ne bi želeo da istakne. Pravilo je da mi lekari prvo saslušamo pacijenta, pa onda damo svoju sugestiju, predlog šta je dobro, a šta nije. Da bismo došli do najboljih rezultata, važno je da se usaglasimo mi lekari sa pacijentima."

foto: Privatna Arhiva

Kako proceniti pacijenta koji kreće ka preterivanju?

"Ponekad se dešava da možemo da zaustavimo pacijente ako vidimo da imaju sklonosti da preteraju u zahtevu. To se dešava kada vidimo da pacijent dolazi češće nego što je bilo prvobitno planirano i potrebno. Ako se pacijent javlja 2 ili 3 meseca nakon procedure, onda možemo da smatramo da će da prekorači granicu prirodnosti."

Često kod takvih pacijenata koji su skloni da "preteraju" primetimo neki psihološki momenat, da se ponašaju neprirodno i da je u njihovom životu bilo nekih teških problema u porodici, svađa, razvoda ili nešto slično, onda se dešava da pacijent želi da nadomesti duševnu bol koju je preživeo u tom skorijem periodu, da želi da nadoknadi tako što će sebe ulepšavati i podvrgavati se određenim procedurama koje mu realno nisu baš ni potrebne. Kad su u pitanju takvi pacijenti, potrebno je da mi kao lekari sednemo i prijateljski popričamo sa njim, šta su njegova očekivanja i šta on misli da će korekcijama da dobije. Često takvi pacijenti dolaze sa zahtevom "daj mi svega, sad i odmah". Oni misle da će na takav način da reše razna životna pitanja i probleme."

foto: preentscreen/Instagram

"Postoje različite situacije gde pacijenti misle da će korekcijom svog fizičkog izgleda da promene neka životna pitanja. Imala sam situaciju gde je pacijentkinja uradila pristojnu promenu, samo osvežila izgled i sve je izgledalo jako prirodno i neprimetno. Posle 15-ak, 20 dana javlja mi se ta ista pacijentkinja i kaže Doktorka, meni ovo ništa ne deluje. Kad je došla na kontrolu, ja pogledam, savršen efekat. Fotografišemo ponovo i uporedimo pre i posle, sve savršeno. A ona kaže Ovo ništa nije delovalo, jer ja nikoga nisam upoznala za ovih 15-ak dana. Dakle, pacijenti nekad dolaze na estetske tretmane ne iz želje da lepše izgledaju i da se podmlade, nego da bi rešili svoje probleme ili statuse. Misle ako se podvrgnu nekom tretmanu da će više da privlače suprotan pol."

U kojem pravcu ide estetska medicina i kakva nam je budućnost

"Smatram da nas u budućnosti očekuje vraćanje na prirodan izgled i na harmonizaciju lica bez preteranih naglašavanja bilo kojih detalja koji inače prirodno nisu naglašeni. Naredni trendovi u estetskoj medicini će biti potpuno prirodan izgled sa harmonizacijom lica".