Mia otkriva svoj način štednje i kaže da se nikada nije osećala slobodnije: Odrekla se 2 stvari, a toliko toga je dobila

Eksperiment koji je ova TikTokerka sprovela na godinu dana, pokazao se višestruko koristan, ne samo da je uštedela novac, već je povratila izgubljeno samopouzdanje

Objavljeno: 08.10.2024. 10:24h
Foto: Printscreen Tik Tok

Mia je devojka iz Velike Britanije koja često na Tik Toku deli savete o štednji. Naime ona je postala viralna nakon što je počela objavljivati snimke u kojima je pokazala kako izgleda njen život otkako je odlučila u razdoblju od godinu dana izbaciti određene potrošačke navike kako bi uštedela novac.

26-godišnja doktorantkinja iz Velike Britanije objasnila je da je prošle godine bila pod stresom jer se iz meseca u mesec mučila da sastavi kraj s krajem. Zbog toga je odlučila da godinu dana provede kupujući samo osnovne potrepštine i objasnila kako joj je ova odluka pomogla u drugim aspektima njenog života, ne samo finansijski.

foto: Printscreen Tik Tok

"Odrastala sam u nižoj radničkoj klasi, a kada sam otišla na fakultet nisam imala pojma kako da upravljam svojim novcem. Za tri godine studija završila sam sa prekoračenjem od 3.000 funti. Kada sam diplomirala i dobila bolje plaćene poslove, uvek mi je nedostajalo novca bez obzira koliko sam bila plaćena“, objasnila je ona.

„Mislila sam da ne živim ekstravagantan način života, ali istina je da sam stalno izlazila na večere i piće i kupovala odeću i knjige koje sam želela“, rekla je ona. Pošto nije mogla da uštedi novac, Mia je odlučila da promeni način života, a ceo proces je dokumentovala na TikTok-u.

"Ne kupujem ništa osim onoga što je apsolutno neophodno. Jedino što sam sebi zaista dozvolila, a nije apsolutno neophodno, su karte za bioskop. Živim odmah pored bioskopa i to me raduje. Odem možda jednom ili dvaput mesečno i to me košta oko osam ili devet funti, a užinu nosim u bioskop“, rekla je ona.

„Više ne jedem napolju, ne kupujem hranu u malim prodavnicama i zaista se trudim da sama spremam obroke. Što se tiče izlaska na piće, držim se vode i to me nije sprečilo da se pridružim prijateljima“, otkrila je.

"Prvo sam mislila da će to biti velika promena, ali bio je januar i ionako nisam želela da izađem iz kuće jer je napolju bilo hladno. Bilo je teže leti kada sam htela da kupim letnju odeću, da odem u kafić, častim se i doživim leto iz snova“, objasnila je ona.

Međutim držeći se svojih strogih pravila, Mia se osećala kao da se oslobodila velikog tereta.

"Sada, ako neko u mom životu ima hitan slučaj, znam da ću moći da ga podržim, što je olakšanje. Takođe, ova odluka mi je pomogla da izgradim značajnije odnose. U prošlosti sam predugo ostajala u vezama, jer sam se osećala kao da nisam dovoljna samostalna da bi bila sama. Sada, u svim aspektima svog života, osećam da imam više slobode i nezavisnosti“, zaključila je ona.

Stil / index.hr

Bonus video: