Kako nastaje kamen u žuči i prvi simptomi: Ovako ćete na prirodan način potpuno očistiti žučnu kesu, tvdi doktor

Otkrijte kako nastaje kamen u žuči i koji su prvi simptomi, kao i kako na prirodan način očistiti žučnu kesu.

Objavljeno: 06.10.2024. 12:52h
Foto: Shutterstock

Kamen u žuči sve je učestalija pojava. Broj osoba koje muči žučni kamenac i na našim prostorima je u stalnom porastu, s tim da žene obolevaju čak i do dva puta češće od muškaraca.

Kako nastaje?

Iako se kamen u zuči može formirati u svakoj životnoj dobi, čak i kod beba i male dece, najučestalije se žučni kamenci javljaju u dobi između 30. i 60. godine. Smatra se da je glavni krivac za nastanak ovog problema neumereno konzumiranje hrane bogate zasićenim masnoćama (namirnice životinjskog porekla), što za uzrok ima gojaznost i porast holesterola u krvi uz povećan rizik za formiranje i nastanak kamenja u žuči.

foto: Sebastian Kaulitzki / Alamy / Alamy / Profimedia

Smatra se i da određeni problemi sa probavom i varenjem mogu da uzrokuju kamen u zuči.

Kako izgleda kada žuč zaboli ili kada dođe do bolesti zvane "kamen u žuči"? Ovo su simptomi na koje treba da obratite pažnju:

  • Bez simptoma (kod 80 odsto slučajeva)
  • Bol ispod desnog rebarnog luka
  • Pojasni bol u trbuhu sa širenjem u leđa
  • Bol u srednjem ili desnom gornjem delu trbuha
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Povišena temperatura
  • Žutica

Doktor Dejan Čubrilo smatra da za zdravlje treba svakog jutra uzimati mešavinu limuna i maslinovog ulja, jer ona čisti unutrašnje organe.

"Naročito ovo savetujem osobama koje imaju presavijenu žučnu kesu ili imaju mulj u njoj", objasnio je dr Čubrilo, profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, u emisiji "Jutro na Prvoj".

foto: Printsvreen Youtube / TVDR

Prema njegovim rečima, limun sa uljem podiže i nivo kortizola u organizmu, što je neophodno da bi se probudio i pripremio za radni dan. On ističe da smesu od jedne kašike limunovog soka i iste količine maslinovog ulja možete uzimati i ujutru i uveče.

"Jedino ne savetujem da je uzimaju osobe koje pate od upale želuca, jer bi njima kiselina samo pogoršavala stanje", kaže dr Čubrilo.

U svakom slučaju, pre upotrebe ovog napitka, treba da se konsultujete sa izabranim lekarom.

Bonus video: