Pljuvali su je, silovali, govorili da smrdi, pa joj izazvali depresiju: Osvetila im se tako da njeno ime zapamte zauvek

Detinjstvo i adolescentsko doba joj nije bilo nimalo lako. Sve što joj se događalo čuvala je u sebi, a onda je feniks izašao iz pepela i nastala je najveća muzička zvezda današnjice- Lejdi Gaga.

Objavljeno: 04.10.2024. 20:41h 22:47h
Foto: KVS/Shirley,PacificCoastNews / Pacific coast news / Profimedia

I kada se činilo da za Lejdi Gagu nema granica, razotkrila je sebe u svom odličnom dokumentarcu "Five Foot Two"(157cm), koji prikazuje jedno drugačije, običnije, ali i nesigurno i prilično ranjivo lice ove svestrane umetnice.

U tom filmu moglo se čuti da se nikada nije osećala dovoljno prijatno u svojoj "običnoj" koži i da nije mogla izaći na scenu i pevati sa jednostavno začešljanom kosom.

Ovacije na premijeri filma "Džoker: Ludilo u dvoje" na nedavno održanom Venecijanskom filmskom festivalu trajale su čak 11 minuta. Očekivanja od nastavka filma "Džoker" bila su izuzetno velika: prvi film je zaradio više od milijardu dolara i imao čak 11 nominacija za Oskara. Pritisak na glavne zvezde filma nije bio ništa manji.

foto: Jen Lowery / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Jer, mnoge velike muzičke zvezde su se u nekom trenutku svoje karijere okušale na velikom platnu, sa manjim ili većim uspehom, ali samo su retke poput Lejdi Gage ostvarile veliki uspeh, iznenadivši glumačkim umećem i sposobnošću transformacije, što je u njenom slučaju nagrađeno i Oskarom.

Rođena je 1986. godine u Njujorku kao Stefani Džermanota, u imućnoj njujorškoj porodici italijanskog porekla. Njen otac Džo Džozef prvo se obogatio u ugostiteljstvu, a potom se uključio u još unosniji IT biznis, dok se majka Sintija oduvek bavila humanitarnim radom. Njeni roditelji su se venčali u istorijskoj njujorškoj katedrali Svetog Patrika, što dovoljno govori o njihovom društvenom statusu na početku braka.

Sa sestrom Natali odrasla je na prestižnoj lokaciji, na Aper Vest Sajdu, i pohađala elitnu katoličku privatnu školu "Convent of the Sacred Heart" u koju je išla i Paris Hilton.

foto: Gigi Iorio / SplashNews.com / Splash / Profimedia Pictured: lady gaga,michael polansky

Ipak, Gaga svoje najranije godine pamti po sviranju klavira od četvrte godine i osećaju usamljenosti, a ne po igri i druženju – većinu vremena je bila neshvaćena od strane svojih vršnjaka, a kasnije i zlostavljana.

"Mnogi su mojim roditeljima govorili da sam čudo od deteta jer sam izvanredno izvodila najteže kompozicije Baha, Betovena i Šopena, ali oni u to nisu verovali. Mislili su da nešto sa mnom nije u redu jer mi nikada nije bilo zanimljivo da provodim vreme napolju sa ostalom decom. Bila sam tiha, povučena, i jedno vreme su me čak vodili kod dečjeg psihologa da vide šta se dešava sa mnom. Posle godinu dana, shvatili su da je najbolje da me ostave na miru," ispričala je Lejdi Gaga o svom detinjstvu.

Multitalentovana, podjednako za glumu i muziku, najpre je uspela da se upiše na prestižnu filmsku akademiju Univerziteta u Njujorku, koju su završili mnogi poznati glumci i reditelji, među kojima i Martin Skorseze. Međutim, ubrzo je odustala, već nakon godinu dana, jer nije mogla da podnese rigorozan akademski okvir, delimično i zbog gubitka ionako krhkog samopouzdanja.

foto: Profimedia

U to vreme suočavala se sa različitim oblicima nasilja na internetu, čak je na Fejsbuku napravljena grupa pod nazivom "Stefani, nikada nećeš biti zvezda."

"Pljuvali su me i govorili da smrdim, da sam nakaza, greška prirode. Zatvarala sam se u kuću i neprestano svirala po sedam sati kako bih iz sebe izbacila svu negativnu energiju, kao i mržnju koju sam osećala prema drugima. Ružno je kada nekoga mrzite, a ja sam mrzela ceo svet. Danas mi je žao zbog toga", prisetila se Gaga.

A onda je, sa nepunih 19 godina, upoznala producenta Roba Fusarija, koji je prepoznao njen talenat, i nedugo zatim potpisala je ugovor sa produkcijskom kućom Def Džam. Kada je snimila pesmu "Boys Boys Boys", njena popularnost je počela vrtoglavo da raste.

foto: MediaPunch Inc / Alamy / Alamy / Profimedia

Stefani je odabrala umetničko ime Lejdi Gaga po pesmi "Radio Ga Ga" grupe Kvin, a tako ju je zvao tadašnji dečko, jedan od njenih prvih muzičkih producenata, jer "gaga" u prevodu znači luckasta. Muzičku karijeru razvijala je neverovatnom brzinom, gradeći svoj identitet uz ekstravagantne modne kombinacije, nadrealne i provokativne spotove, te lako pamtljive pesme. "Lejdi Gaga je hermafrodit!", "Lejdi Gaga inscenirala svoje ubistvo na koncertu!", "Postala je muškarac..." naslovi su koji su tih godina, otkako se nametnula kao muzička i modna ikona tzv. Gaga-generacije, bombardovali čitaoce.

Bilo da putuje avionom u metalnoj odeći ili ide na čaj u providnom plastičnom odelu, njena ekscentrična svakodnevica bila je pod budnim okom hordi obožavalaca, a i danas je

Tada 24-godišnja "devojka iz komšiluka" uspela je da od sebe stvori megazvezdu digitalne ere, a taj status je zacementirala 2010. godine na dodeli MTV nagrada u Los Anđelesu, gde je osvojila čak osam kipića, uključujući i onaj za najbolji ženski video za "Bad Romance."

Pored nagrada, i njena pojava nije ostala neprimećena, u sada već ikoničnoj haljini napravljenoj od sirovog mesa, kojom je pogodila u epicentar pomešanih osećanja zgražavanja i divljenja kritike i mase.

I dok ju je magazin "Tajm" te godine proglasio modnom ikonom, organizacije za zaštitu prava životinja oštro su osudile kontroverznu kreaciju Franca Fernandeza, kao i Lejdi Gagu, na šta im ona nije ostala dužna. "Neću komentarisati da li su krzna koja kupujem prava ili lažna, jer smatram da ne bi bilo pošteno zaboraviti druge stvari koje sam nosila na sebi, kao što su piton, noj, kravlja koža, lane, aligator i meso. Vi vidite leš mrtve životinje, ja vidim umetničko delo. Poštujem vaša mišljenja, molim vas da i vi poštujete moja," izjavila je Lejdi Gaga obraćajući se aktivistima PETA-e.

foto: Profimedia

Paralelno sa muzičkom karijerom, razvijala je i filmsku. Njeni imućni roditelji godinama su je slali na privatne časove u najpoznatiju školu glume, Li Strasberg filmsko institutu u Njujorku, a debitovala je još 2001. godine kao tinejdžerka malom ulogom devojke pored bazena u jednoj od ranih epizoda serije "Porodica Soprano".

foto: Profimedia

Međutim, prvu ozbiljniju ulogu dobila je godinama kasnije, 2014. godine, kada se kao etablirana svetska pop zvezda pojavila u filmu "Grad greha", a potom i u dve sezone antologijskog serijala "Američka horor priča" Rajana Marfija, za šta je osvojila i Zlatni globus.

No, najbolje je tek usledilo: njena prva glavna uloga u velikom filmskom hitu "Zvezda je rođena" iz 2018. godine, uz Bredlija Kupera, koja se i danas smatra ulogom njene karijere.

Jedina je u istoriji koja je iste godine uspela da dobije najveće nagrade šou biznisa – Oskara za najbolju originalnu pesmu ("Shallow"), Gremi za album, kao i Zlatni globus i BAFTA nagradu za glumu, uz nominaciju za Oskara za najbolju glavnu žensku ulogu – i to za svoj prvi veliki film.

foto: Profimedia

Kako bi ostala na filmskom Olimpu, Lejdi Gaga je očajnički bila potrebna nova uloga i našla je u "Gučijevima", filmu režisera Ridlija Skota, jednom od onih dugoročnih holivudskih projekata koji su se pripremali dve decenije, sa brojnim podelama i rediteljima, sve dok se kockice mozaika nisu složile.

I kada se činilo da za Lejdi Gagu samo nebo predstavlja granicu, razotkrila je sebe u sjajnom dokumentarcu "Five Foot Two", koji prikazuje sasvim drugo, obično, ali i nesigurno i prilično ranjivo lice ove svestrane umetnice.

U tom filmu moglo se čuti kako se nikada nije osećala dovoljno prijatno u svojoj, "običnoj" koži, te da nije mogla da se pojavi na pozornici i peva sa samo začešljanom kosom.

foto: Profimedia

"Nikada se nisam osećala dovoljno zgodno, dovoljno pametno ili dovoljno dobrom muzičarkom. U svemu tome je upravo dobra stvar što se nisam osećala dovoljno dobra, a sada se osećam. Konačno znam da ovo zaslužujem, da nešto vredim", rekla je filmskoj ekipi, takođe govoreći o svakodnevnim mukama koje prolazi zbog dijagnostikovane fibromialgije.

To je hronična bolest zbog koje, uz pojavu pojačanog umora, Gaga pati od nedefinisane boli koja joj razdire desnu stranu tela, zbog čega mora prolaziti kroz najrazličitije medicinske procedure. Pre nekoliko godina, kao i mnoge druge slavne osobe, potpuno se otvorila u emisiji Opre Vinfri, govoreći o svojim psihičkim problemima, hroničnim bolovima, PTSP-u i traumama iz detinjstva.

foto: Profimedia

"Ne volim da se vraćam u prošlost jer smatram da je to gubljenje vremena. Proživela sam užasne dane kao tinejdžerka jer sam se preko noći suočila sa najstrašnijim oblikom psihičkog zlostavljanja koje su mi priredila deca u srednjoj školi. Oduvek sam bila drugačija i nisam se uklapala u okvire. Imala sam samo nekoliko prijatelja. Sigurna sam da su mnogi mladi ljudi prolazili kroz sličan pakao, ali su ćutali jer ih je bilo sramota. Zbog svoje različitosti, sa samo petnaest godina upala sam u duboku depresiju", ispričala je pevačica Opri Vinfri, otkrivajući i da je u mladosti pretrpela i seksualno nasilje.

"Kada mi je bilo 19 godina, bila sam silovana i razvila sam posttraumatski sindrom jer se nisam pozabavila rešavanjem te traume. Nisam imala psihoterapeuta koji bi mi pomogao, a iznenada sam se našla u ulozi zvezde i putovala svetom iz hotelske sobe, kroz garaže, limuzine i pozornice. Tada sam počela osećati tu neverovatno intenzivnu bol zbog koje mi se telo grči, a koja je zapravo bila odraz bolova koje sam osećala dok sam bila silovana", ispričala je Gaga u želji da pomogne i drugima.

foto: Profimedia

Ona je poznata filantropkinja, a uprkos teškim pritiscima slave, nekada ekscentrična zvezda, kako svedoče mnogi saradnici iz njene blizine, ostala je ili postala prizemna, nesebična i vrlo empatična.

Novopronađeni duhovni mir i četiri godine srećne veze sa uspešnim poslovnim čovekom i humanitarcem Majklom Polanskim, bila je ta karika koja je nedostajala u njenoj burnoj životnoj priči. Budući suprug joj je otvorio "neverovatno životno poglavlje čudne vrste normalnosti koja je ključna za razvoj svake veze: šetnje, kuvanje kafe, druženje sa psima, zajedničko čitanje knjiga", sve ono što Lejdi Gaga ne pamti još od vremena kada je bila "samo" Stefani Džermanota.

Bonus video: