Odrastao je u porodici u kojoj je incest bio dozvoljen, a brat mu je umro na rukama: Zaljubio se u Maru i promenio život

Životna priča Hoakina Finiksa prepuna je zanimljivih detalja.

Objavljeno: 03.10.2024. 10:54h
Foto: PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia

Hoakin Finiks važi za jednog od najpriznatijih i najbogljih glumaca na svetu, a dok je mu je karijera cvetala, privatni život je mnogo trpeo. Stariji brat, takođe glumac, umro je na njegovim rukama, bio je član sekte, video svašta, ali nije posustao.

Slomljen jer je izgubio idola, brata i vođu, Hoakin je posle sahrane objavio da okončava glumačku karijeru. Godinu dana niko nije znao gde je i šta radi. Samo je nestao. Pojavljivale su se glasine da u severozapadnim birtijama uz lokalne puteve testira otpornost jetre na alkohol i brade na udarce krupnih kamiondžija.

foto: Profimedia

Tragedija za Hoakina nikada nije daleko. Uvek je tu da ga podseća kako je sve privremeno.

- Napravio sam mnogo gluposti verujući u tom trenutku da radim pravu stvar. Kad sam 2008. rekao da zauvek napuštam glumu, bio sam uveren da je tako. Tri godine kasnije uvideo sam grešku. Važno je priznati kad pogrešiš, jer ne postoje bezgrešni - izjavio je Hoakin gostujući u šouu Jimmy Kimmel Live 2015.

foto: Cinzia Camela / LiveMedia / imago stock&people / Profimedia

Rođen je kao Hoakin Rafael Botom 26. oktobra 1974. u Rio Pijedrasu, predgrađu San Huana u Portoriku. Bio je treće od petoro dece Džona Lija i Arlin Botom. Početak njegovog života nije obećavao. Kao pripadnici i misionari kulta "Deca Boga" Dejvida Berga, harizmatičnog propovednika raščinjenog od strane protestantske crkve zbog "slobodnih tumačenja hrišćanstva", Džon Li i Arlin su sa decom, kćerkama Rejn, Liberti i Samer i sinovima Riverom i Hoakinom, sedamdesete godine prošlog veka proveli u Folksvagenovom kombiju krstareći Srednjom Amerikom. Kada im je 1978.

foto: Profimedia

Berg poslao pismo sa uputstvom o "koketnom ribolovu", zapravo korišćenju seksa za angažovanje novih članova sekte, Hoakinovi roditelji su odlučili da napuste kult. Ukrcali su se na brod u Venecueli i krenuli put Floride.

- Tada sam prvi put dobio tortu za rođendan. Napravili su je članovi posade koji su prevozili tovar igračaka u Ameriku. Nikada pre toga nisam imao novu igračku. Moji roditelji su bili brižni, jedino sam im zamerao kad sam bio mlađi što su od nas napravili vegane - otkrio je glumac u intervjuu za Veniti Fer.

foto: Profimedia

Ljubavni život

Posle strasne ljubavi sa Liv Tajler, godinama nije mogao da nađe partnerku s kojom bi se pojavio u javnosti. Kada je 2001. upoznao južnoafričku manekenku Topaz Pejdž-Grin, pomislio je da je konačno pronašao ljubav. Tako je bilo do 2005, kada su raskinuli, a on završio na lečenju od alkoholizma.

Sreću je pronašao u ljubavi sa Runi Marom.

Finiks i Mara upoznali su se 2012. godine na snimanju filma "Her", u kojem je Mara igrala bivšu Feniksovu ženu. Varnice nisu odmah sevnule. Čak je čuveni Džoker rekao u intervjuu za Veniti Fer 2019. da je mislio da se Runi uopšte nije ni dopao, ali se ispostavilo da je bila samo stidljiva.

foto: Profimedia

Ona je jedina devojka koju sam ikada potražio na internetu", rekao je on. "Bili smo samo prijatelji, e-mail prijatelji. Nikad to nisam pre radio. Nikada nisam tražio devojku na mreži."

Feniks i Mara ponovo su se ujedinili na ekranu kada su glumili u filmu "Marija Magdalena" 2016. godine. Mara je igrala glavnu ulogu, a Feniks je tumačio Isusa.

foto: Profimedia

"Tražio sam nešto smisleno", objasnio je Feniks za T Magazin 2017. o tome šta ga je privuklo filmu." Tražio sam iskustvo. Bio sam prijatelj sa Marom." Film je objavljen u Sjedinjenim Državama tek u aprilu 2019. godine, više od godinu dana nakon premijere u Londonu u februaru 2018.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: HEDO / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia
FOTO: Profimedia

Par se verio 2019. Glasine o veridbi pokrenule su se kada je Mara snimljena kako na levoj ruci nosi veliki dijamantski prsten. Međutim, ni ona, a ni on nisu komentarisali pitanja o statusu njihove veze.

Bonus video: