Ema je živela 117 godina i tvrdila da je ovo tajna dugovečnosti: Svaki dan jela istu namirnicu i bila vitalna do smrti

Ema Morano bila je jedna od najdugovečnijih žena na svetu, a hranila se na sebi svojstven način.

Objavljeno: 02.10.2024. 15:49h
Foto: OLIVIER MORIN / AFP / Profimedia

Italijanska penzionerka Ema Morano, važila je za jednu od najstarijih Evropljanki. Doživela je 117. godinu i do kraja svog života bila je zdrava i vitalna.

Rođena 29. novembra 1899. godine u Italiji, Ema je živela sve do 15. aprila 2017. godine, postavši poslednja osoba rođena u 19. veku. Kao superstogodišnjakinja, ušla je u istoriju kao četvrta najstarija Evropljanka ikada, piše LADBible.

foto: Profimedia

Jelovnik

Njena ishrana bila je veoma jednostavna i svaki dan se držala rutine. Svaki dan je jela tri jaja, od kojih su dva bila sirova, a uveče je pila jednu grappu – rakiju od grožđa. Ova ishrana, koju je usvojila nakon dijagnoze anemije, bila je njena rutina više od 90 godina.

foto: Youtube / AllTimeTopTens

Pred kraj života, Ema je smanjila unos hrane, ali i dalje je bila u relativno dobrom zdravlju. Njen lekar, Karlo Bava, koji ju je pratio gotovo tri decenije, istakao je da Ema retko konzumirala voće i povrće, ali se držala svoje rutine s jajima.

Ona je takođe pripisivala veselu dugovečnost tome što nije imala muža, od kada se završio njen ne-tako-veseo brak još davne 1938. godine.

"Nisam želela da mnome dominira bilo ko," govorila je ona.

Bonus video: