Recept za čuvenu vodenu tortu znale su sve žene u Jugoslaviji napamet: Neverovatno se lako pravi, izdašna je i jeftina
Vodena torta bila je obavezna poslastica na trpezi tokom porodičnih okupljanja vikednom, a njen miris budima u mnogima nostalgična sećanja na detinjstvo.
Izvor: Ivana Bogićević
Vodenu tortu su redovno pravile domaćice u Jugoslaviji, a već posle prvog pravljenja recept se zna napamet, toliko je jednostavna. Ali, to što se lako pravi nikako ne umanjuje njen ukus, naprotiv, i deca i odrasli je obožavaju.
Sastojci:
- 7 jaja
- 7 kašika šećera
- 7 kašika brašna
- 1 prašak za pecivo (može, ali ne mora)
Za preliv:
- 500 ml vode
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Jaja i šećer dobro umutiti, dodavati jednu po jednu kašiku brašna, izručiti u podmazanu i brašnom posutu okruglu tepsiju (ili obložiti papirom za pečenje).
Staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni pet minuta, pa smanjiti na 180 stepeni još oko 30 minuta.
Za to vreme staviti vodu, šećer i vanillin šećer da prokuvaju. Potom rashlađen patišpanj i preko njega sipajte, takođe, rashlađen preliv.