Recept za čuvenu vodenu tortu znale su sve žene u Jugoslaviji napamet: Neverovatno se lako pravi, izdašna je i jeftina

Vodena torta bila je obavezna poslastica na trpezi tokom porodičnih okupljanja vikednom, a njen miris budima u mnogima nostalgična sećanja na detinjstvo.

Objavljeno: 02.10.2024. 15:25h 15:48h
Foto: Shutterstock

Vodenu tortu su redovno pravile domaćice u Jugoslaviji, a već posle prvog pravljenja recept se zna napamet, toliko je jednostavna. Ali, to što se lako pravi nikako ne umanjuje njen ukus, naprotiv, i deca i odrasli je obožavaju.

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna
  • 1 prašak za pecivo (može, ali ne mora)
foto: Shutterstock

Za preliv:

  • 500 ml vode
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera

Priprema:

Jaja i šećer dobro umutiti, dodavati jednu po jednu kašiku brašna, izručiti u podmazanu i brašnom posutu okruglu tepsiju (ili obložiti papirom za pečenje).

Staviti da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni pet minuta, pa smanjiti na 180 stepeni još oko 30 minuta.

Za to vreme staviti vodu, šećer i vanillin šećer da prokuvaju. Potom rashlađen patišpanj i preko njega sipajte, takođe, rashlađen preliv.