Titova torta: Ovako su domaćice u Jugoslaviji spremale svečanu tortu
Starinska torta od oraha, jaja i mleka najbolja je od svih - a kada je napravite shvatićete i zašto
Autor:
Sastojci za jednu koru (peku se ukupno 3):
- 4 belanca
- 5 kašika šećera
- 1 kašika brašna
- 1 kašika prezli
- 4 kašike oraha
Prvi deo fila:
- 500ml mleka
- 2 kesice vanilin pudinga
- 5 kašika šećera
- 5 kašika brašna
Drugi deo fila:
- 12 žumanaca
- 80ml vode
- 150 gr šećera
I jos:
- 250gr margarina
- 175gr prah šećera
- 100gr bele čokolade
- 100gr crne čokolade
Šlag za dekoraciju
Priprema: Umutiti belanca, šećer i kašiku, kašiku prezle, orahe. Dobijenu smesu izliti u pleh i peći. Tako pečete tri kore.
Prvi fil napravite tako što ćete u pola litre mleka skvuati dva pudinga sa šećerom i brašnom.
Drugi fil pravite tako što ćete umutiti žumanca i šećer, dodati pomalo vode. Tu smesu skuvajte na pari.
Umutite maslac i šećer u prahu. Maslacu dodajte skuvan puding i skuvan fil od žumanaca. Sve zajedno umutite u jedan fil.
Taj dobijeni fil podelite na dva dela, u jedan dodajete crnu čokoladu, a u drugi belu čokoadu. Filujte korice i ukrasite šlagom.