Tradicionalna bosanska pita: Presnac je pun fila, sa vrlo malo testa, sočan i ukusan obrok

Ova pita je izuzetno kalorična, pa je dovoljno malo parče koje možete da pojedete uz jogurt ili neku dobru salatu

Objavljeno: 01.10.2024. 10:51h
Autor:
Foto: Printscreen/youtube

Sastojci:

  • 150 grama brašna
  • malo soli
  • malo vode

Fil:

  • 8 jaja
  • 1 kg svežeg sira
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika domaćeg kajmaka
  • 5 kašika griza
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli

Preliv za pitu:

  • Domaći kajmak i maslo.

Priprema: Umesite jufkicu od brašna, soli i vode. Sve to dobro umesite dok testo ne postane elastično.

Ostavite testo malo u frižider da se odmori, a za to vreme umutite fil od jaja, sira, ulja, domaćeg kajmaka, griza, praška za pecivo i soli.

Jufkicu razvucite što više i što tanje možete. Zatim takvu jufkicu stavite preko tepsije, u sredinu stavite sav umućeni fil, a ivice testa savijte preko. Pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusovih oko pola sata i više. Zatim uzmite kajmak i rastopljeno maslo pa prelijte preko pite.