Kako da napravite kamin od stiropora i da se pripremite za pravu zimsku idilu? Izgleda prelepo, a vrlo je jednostavno

Kamin, simbol topline i okupljanja, ne mora nužno biti pravi, a stiropor može biti savršen materijal za izradu dekorativnog kamina koji će uneti duh praznika i toplinu u vaš prostor

Objavljeno: 30.09.2024. 11:17h
Autor:
Foto: preentscreen/Youtube

Evo kako da jednostavnim materijalima, uz malo mašte i truda, napravite svoj kamin od stiropora:

Materijal koji vam je potreban:

  • Stiropor ploče (dostupne u raznim dimenzijama)
  • Lepak za stiropor
  • Boje (po mogućstvu akrilne ili one koje nisu previše teške za stiropor)
  • Makaze ili skalpel za sečenje stiropora
  • Ravnalo i olovka
  • Dekorativni elementi (girlande, lampice, veštački sneg)

Koraci za izradu:

Izrada osnovne strukture: Prvo odredite dimenzije vašeg kamina. Preporučljivo je da struktura bude dovoljno velika da deluje autentično, ali u skladu s prostorom. Od stiropor ploča izrežite osnovne elemente – dve bočne stranice, prednju stranicu s otvorom za "ognjište" i gornju ploču koja će biti polica kamina. Sve delove pažljivo spojite lepljenjem koristeći lepak specifičan za stiropor.

foto: preentscreen/Youtube

Dizajniranje detalja:

Nakon što ste sastavili osnovnu strukturu, na prednjoj strani možete dodati detalje poput izrezbarenih cigli. Uz pomoć olovke i ravnala nacrtajte pravougaonike koji će predstavljati cigle, a zatim skalpelom lagano utisnite linije kako biste stvorili efekat reljefa.

foto: preentscreen/Youtube

Farbanje:

Kada je struktura spremna, pređite na farbanje. Najbolji izbor su akrilne boje jer se lako nanose na stiropor i brzo se suše. Možete odabrati tradicionalne ciglene nijanse za realističan izgled kamina ili se poigrati bojama i dati mu moderan ili bajkovit izgled. Ako želite da kamin izgleda kao pravi, koristite smeđe, crvene i narandžaste tonove.

foto: preentscreen/Youtube

Dodavanje "ognjišta":

Unutar otvora za kamin postavite nekoliko drvenih grančica ili komadiće drveta koje možete pronaći u dvorištu ili parku. Ako želite dodatno da poboljšate efekat, ubacite male svetlosne lampice koje će imitirati plamen. Još jedan kreativan dodatak može biti i tkanina u narandžastim i crvenim nijansama koja će simulirati plamen kada se postavi između grančica.

foto: preentscreen/Youtube

Dekoracija:

Na kraju, vaš kamin možete ukrasiti raznim zimskim dekoracijama – lampicama, veštačkim snegom, girlandama, svećama ili čak čarapama za poklone ako želite da mu date prazničnu notu. Gornju policu kamina možete koristiti kao prostor za izlaganje sveća ili sitnih ukrasa.

Kreativnost ne poznaje granice, a uz malo mašte i truda, čak i običan stiropor može postati ključni detalj vašeg zimskog enterijera. Izrada kamina od stiropora odličan je način da unesete toplinu i čaroliju u svoj dom bez velikih ulaganja.

Uz jednostavne alate i materijale, možete stvoriti jedinstven kutak u domu koji će uneti poseban šarm i toplinu u hladnim zimskim večerima.