7 znakova da žena počinje da stari: Ja sam u 45. već primetila tri, a jedan mi se nije baš dopao

Postoji 7 znakova da žena počinje da stari i ne mogu se izbeći.

Objavljeno: 28.09.2024. 09:55h
Foto: Shutterstock

Promene na našim telima kako starimo su normalne i donekle su neizbežne. Mnoge žene se boje starenja, smatrajući da je to nešto loše, te na sve moguće načine pokušavaju da se podmlade i uspore ovaj proces.

Mešutim, starenje može biti lepo i sa sobom nosi određene blagodati. Da bismo sebe videli na ovaj način, moramo da odbacimo društvenu poruku da je starenje loše i da je nešto protiv čega se moramo boriti.

Ne morate da odbacite sopstveno telo i protok vremena. U stvari, to je bitka koju nikada nećete dobiti.

foto: Shutterstock

Negde usput - verovatno kao deo pokušaja industrije lepote i fitnesa vredne više milijardi dolara da nas osramoti što smo bilo šta drugo osim "savršenih" - ove stvari su postale tajne.

Udebljanje ili gubitak kose iznenada čini da se osećate čudno i usamljeno, kao da niste uspeli. Ako ne znate šta se dešava, možda ćete videti promene u svom telu kao znak da ne činite dovoljno da "ostanete mladi" — a to jednostavno nije tačno. Naravno, možete učestvovati u bilo kom aspektu održavanja lepote koji vam odgovara, bilo da se radi o kozmetičkoj hirurgiji ili jednostavnom hidratantnom serumu, ali imajte na umu da je dovoljno šta god da izaberete.

Donosimo vam nekoliko znakova starenja koji se s godinama primećuju na telu.

Imajte na umu da je svako telo jedinstveno i da će raditi svoje. Možda imate sve ovo ili nijedno od ovih ili čak dodatna iskustva koja nisu na ovoj listi. Ali bez obzira na sve, važno je zapamtiti da niste sami.

1. Oblik vašeg tela se može promeniti.

Ovo je sasvim normalno. Najteži deo ovoga, za mene, je to što moram da naučim kako da se obučem udobno (i slatko) svaki put kada mi se oblik tela promeni.

Kada sam imala 24 godine, bila sam veličina nula sa malim grudima i širokim ramenima. Bilo je lako pronaći odeću koja mi pristaje i retko sam morala da nosim grudnjak.

Onda sam dobila bebu i grudi su mi postale veće i malo sam se ugojila. Morala sam da se pomerim i prilagodim toj promeni.

Kada sam napunila 38 godina, struk mi se savio manje . Odjednom sam dobila i bokove, a farmerke koje sam nosila pet godina bile su neudobne i nespretno su mi pristajale. Sada, sa 43 godine, moje telo se ponovo promenilo, i još jednom shvatam šta je slatko i udobno, ali mi se i dalje čini autentičnim. Ovo je normalno. Sve je to normalan i čak zdrav proces.

foto: Shutterstock

2. Vaša kosa i obrve mogu postati tanji.

Možete koristiti proizvode da biste umanjili ovaj efekat, ali ako ga primetite i vaš lekar misli da je to samo prirodno starenje, znajte da je to vrlo često! Većina nas je sa vama u tom klubu, samo ne primećujete tuđu debljinu kose koliko svoju! Isto važi i za vaše obrve.

Klinika Klivlend potvrđuje da je to sasvim normalno. Još jednom, krivi hormone!

"Polni hormoni koji pomažu u stimulaciji folikulskih vlakana su smanjeni i često postoji mala dominacija testosterona. Zbog ovih starenja i promena životne sredine, neki folikuli dlake potpuno prestaju da proizvode novu kosu", objašnjava njihov sajt.

3. Možete razviti staračke pege ili nedoslednost u tonu kože.

Da, verovatno hoćeš. To je zato što smo skoro svi imali neko nezaštićeno izlaganje UV svetlu , koje utiče na naše ćelije čak i godinama kasnije.

Ako vam se ne sviđaju, možete pitati svog dermatologa o tome kako da ih tretirate ili isprobajte neki od mnogih proizvoda bez recepta. Ali takođe je u redu ako ih samo pustite.

Ali oni vam ne daju "lošu kožu" ako ih imate — na kraju krajeva, vaša koža radi dobro, samo se dešavaju nove stvari.

Bez obzira na sve, trebalo bi da redovno proveravate svoju kožu na rak kože, jer je rano otkrivanje posebno korisno kod karcinoma kože , što ih čini mnogo lakšim za lečenje.

4. Dobićete bore.

Možete pokušati da ih tretirate kremama i hemijskim pilingom i to je u redu. Možete čak dobiti i veliku plastičnu operaciju kako biste izgledali manje naborano. Obavezno nosite kremu za sunčanje, ali u suprotnom imajte na umu da su vaše bore prirodne i da ste još uvek prelepe.

Šta god da radite, pretpostavljam da je moj najbolji savet da pokušate da volite svoju kožu i da joj zahvalite što vam je štitila krv i creva svih ovih godina.

foto: Profimedia / Anatolijs Jascuks / Panthermedia /

5. Vaše grudi bi mogle da se spuste ili opuste.

Možete ih podići ili poboljšati plastičnom hirurgijom, i ako vam to ima smisla, uradite to.

Ali tvoje grudi su u redu bez obzira. Samo budite sigurni da vodite računa o zdravlju svojih dojki tako što ćete posetiti svog lekara i pratiti njegove savete što se tiče redovnih pregleda i mamografija.

6. Vaše usne će možda postati tanje.

Neki ljudi primećuju da im usne postaju manje pune kako stare, i to je verovatno istina. To je zbog gubitka kolagena i koštane mase koji podržavaju izgled punih usana, kao i zbog razgradnje masnih jastučića na našim licima.

Definitivno sam to primetila kod sebe, posebno kada sam izgubila na težini zbog lekova kada sam imala 39 godina. Na sreću, u poslednje vreme sam se ugojila više i moje lice je, iskreno, bolje zbog toga.

7. Koža i mišići ispod vaših ruku mogu da omlitave.

To je fizika i hormoni. Stvari se olabave. Da, možete se pocepati i pokušati da smršate, ali vaše ruke neće izgledati kao kada ste imali 22 godine i to je sasvim u redu.

Bonus video:

Oglas

Ovo će se verovatno dogoditi i na koži na leđima. To je samo život i nije odraz vašeg zdravlja ili blagostanja. To jednostavno ima veze sa gubitkom kolagena u našim telima , kao i smanjenjem ukupne mišićne mase.