Nađa je jedina majka u istoriji koja je rodila osmorke odjednom: Za koru hleba morala da se prodaje, a evo gde je danas

Nađa je prva žena u istoriji koja je odjednom rodila osmorke i to sve živorođene. Njen put bio je izuzetno zahtevan, a evo gde je danas.

Objavljeno: 26.09.2024. 12:42h 13:39h
Autor:
Foto: FAME PICTURES / Backgrid USA / Profimedia

Natali (rođena kao Nađa) "Oktomama" Suleman, postala je poznata širom sveta 2009. godine kada je rodila prve osmorke u istoriji koje su sve živorođene.

Suleman je već bila majka šestoro dece, pre nego što je na svet donela osmorke.

U trenutku kada su se osmorke rodile, Sulemanova je bila nezaposlena i ubrzo se upustila u različite poslove kako bi izdržavala svoju porodicu od 15 članova. Među tim poslovima bili su golišavo slikanje, snimanje pornografije, boksovanje, pa čak i pokušaj da zaštiti autorska prava na nadimak "Oktomama."

foto: PIC. SUPPLIED BY PLANET PHOTOS / Planet / Profimedia

Povukla se iz javnosti 2013. godine, nešto što je, kako je izjavila, želela još od trenutka kada je postala poznata.

Rođena u Fulertonu u Kaliforniji, 11. jula 1975. godine, Sulemanova je postala prva osoba u istoriji koja je rodila osmorke koje su sve preživele.

Već kao samohrana majka šestoro dece, Sulemanova je 26. januara 2009. rodila osmorke i ubrzo postala stalna tema tabloida i televizijskih emisija. Međutim, ona tvrdi da osoba poznata kao "Oktomama" nije prava slika nje same.

Godine 2008, doktor Majkl Kamrava, specijalista za plodnost koji je prethodno pomogao Sulemanovoj da dobije prethodnu decu putem vantelesne oplodnje, implantirao joj je 12 embriona istovremeno.

foto: Nathanael Jones/Sam Sharma, �©PacificCoastNews.com / Pacific coast news / Profimedia

Od tog broja, osam je rezultiralo rođenjem živih beba. Prema izveštajima, čak 46 lekara i medicinskih sestara bilo je uključeno u carski rez koji je izveden kada je Suleman počela da se porađa u 31. nedelji trudnoće.

Sulemanova je za "Njujork tajms" izjavila da je želela da ima blizance, a ne osmorke. Tvrdila je da ju je Kamrava doveo u zabludu dok je Sulemanova bila pod uticajem lekova i rekao joj da su prvih šest embriona izgubljeni, pa je implantirao još šest.

Kamrava je, prema rečima jednog prijatelja, samo ispunjavao njene želje i negirao da je došlo do bilo kakvog obmanjivanja.

foto: Nathanael Jones / Pacific coast news / Profimedia

U junu 2011. godine, Kamravi je oduzeta lekarska dozvola zbog "grube nemarnosti" u Sulemaninom slučaju, kao i u slučajevima još dve pacijentkinje, prema izveštaju agencije Rojters.

Otac Sulemaninih četrnaestoro dece, uključujući osmorke, bio je donator sperme čiji identitet nikada nije otkriven.

Osmorke su 26. januara 2024. godine proslavile svoj 15. rođendan.

"Srećan 15. rođendan Noa, Malija, Isaija, Narija, Džeremaja, Džonah, Džosajah i Makaja! Ponosna sam na divne mlade ljude u koje izrastate!" napisala je na Instagramu. "Ostanite verni sebi, skromni, ljubazni i iskreni. Neizmerno sam zahvalna na vašoj ljubavi i blagoslovena što vas imam u svom životu. Volim vas."

Gde je sada Oktomama?

Danas se Sulemanova uglavnom drži podalje od javnosti. Ona i njenih četrnaestoro dece žive u okrugu Oranž u Kaliforniji, u trosobnom stanu zajedno sa svojim mačkama Penelopi i Mimi.

Većinu vremena provodi kod kuće sa decom, koja pomažu u kuvanju veganskih obroka i obavljanju kućnih poslova, a dodatno se brine o svom sinu Ejdenu, koji je osoba sa invaliditetom. Takođe, redovno vežba.

Sulemanova se bavi fizičkom aktivnošću kako bi ublažila stres i hronični bol, pa tako tri do četiri puta nedeljno diže tegove, a četiri do pet puta nedeljno radi kardio vežbe.

"Naši životi doslovno se vrte oko Boga, hrane i fitnesa", napisala je na Instagramu 2022. godine. "Upravo tim redosledom."

Godine 2021. je na Instagramu napisala da radi na knjizi o svojim iskustvima, ali datum njenog objavljivanja još nije poznat.

Sulemanova je srećna što sada vodi mirniji život.

"Kao 'Oktomama,' bila sam hodajući mrtvac. Kada sam se vratila svojim korenima, svojoj profesiji pomaganja i svojoj deci, borili smo se finansijski, ali to nije bilo važno," rekla je ona davno za medije. "Nikada se nisam osećala tako slobodno i srećno u svom životu."

U septembru 2024. godine, Sulemanova je podelila da je postala baka po prvi put. Iako nije otkrila koji sin je u pitanju, navela je da je jedan od njih dobio svoje prvo dete.

Bonus video: