Ugledni roditelji terali decu na užasne stvari pa doživeli jezivu sudbinu: Celu porodicu stigla je kazna ravna paklu

Porodicu Mendez stigla je teška kazna nakon što su braća ubila svoje roditelje.

Objavljeno: 26.09.2024. 09:40h
Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Nova Netfliksova drama o braći Menendez, koji su ubili svoje roditelje, naišla je na kritike jednog od njih - Erika Menendeza. "Čudovišta: Priča o Lajlu i Eriku Mendezu" objavljena je prošle nedelje i zauzela je vrh Netliksove liste najgledanijih serija.

Inače, braća Mendez ubila su svoje roditelje, a potom priznali zločin.

U suđenju punom preokreta, Lajl i Erik su priznali da su ubili oba roditelja 20. avgusta 1989. Međutim, prvenstveno su poricali da su izvršitelji ubistva kako bi nasledili njihove milione. Umesto toga, Lajl i Erik su tvrdili da su ubili Hozea i Kiti nakon godina stalnog emocionalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Dok je opčinjena nacija posmatrala, Lajl i Erik Menendez opisali su godine navodnog maltretiranja od strane njihove majke i oca. Braća Menendez su jecali na tribini, davali su slikovite opise zlostavljanja i incesta i nudili anegdote o okrutnoj ličnosti svog oca.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Traume iz detinjstva

Kao deca, činilo se da su Lajl i Erik Menendez imali sve. Rođeni 1968. odnosno 1970. godine, dva dečaka su odrasla u bogatom predgrađu Nju Džersija sa svojim roditeljima, Hozeom, kubanskim imigrantom koji je sam napravio, i Kiti, bivšom kraljicom lepote. Ali braća Menendez su kasnije tvrdila da je njihovo savršeno detinjstvo samo fasada - koja je skrivala neke izuzetno mračne istine.

Njihov otac, koji je napredovao od pranja sudova do uspešnog direktora u oblasti zabave, snažno je gurnuo i Lajla i Erika. Prema Los Anđeles Tajmsu, Hoze je želeo da njegovi momci budu teniske zvezde i čak je angažovao privatne trenere za časove. Tražio je izvrsnost i od svojih sinova i od njihovih trenera, od kojih je jedan odustao od frustracije.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Los Anđeles tajms izveštava da je očekivao da će njegovi sinovi moći da vode razgovore o temama poput međunarodne politike, a ponekad im je držao i višesatna predavanja.

Štaviše, braća Menendez su takođe kasnije tvrdila da ih je Hoze seksualno zlostavljao. Jedan od njihovih rođaka je kasnije rekao za ABC News da mu je, kada je Lajl imao osam godina, a on 17, rekao da ga je otac maltretirao. Rođak je rekao Kiti, ali nije mislio da mu je dečakova majka verovala.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

I kako su godine prolazile, počele su da se pojavljuju pukotine u porodici Menendez. Nakon što su se 1986. preselili u južnu Kaliforniju zbog Hozeovog posla, Erik i Lajl su počeli da upadaju u nevolje zbog krađe iz domova svojih komšija. Roling Stone prenosi da je njihov kriminalni pohod razbesneo Hozea do te mere da je on navodno izmenio svoj testament kako bi njegovi sinovi primali manje. Čak je razmišljao o tome da svoje sinove u potpunosti ukloni iz testamenta.

foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Hoze je upucan najmanje pet puta na sofi, zadobivši smrtonosnu ranu na glavi zajedno sa ranama u rukama i nogama. Kiti, koja je očigledno pokušala da pobegne od napadača, upucana je 10 puta.

Tuga braće Menendez delovala je toliko iskreno da policija nije sledila protokol dok je pregledala mesto zločina. Nisu testirali ruke braće na ostatke pucnja i nisu obavili formalni intervju sve do dva meseca nakon smrti Hozea i Kiti. U početku se činilo da je jezivo dvostruko ubistvo bilo "ubistvo u stilu bande".

Međutim, kako je vreme odmicalo, braća Menendez su počela da izazivaju sumnje istražitelja. Lajl i Erik su za šest meseci potrošili 700.000 dolara od očevog bogatstva od 14 miliona dolara, trošeći raskošno na skupe automobile, satove, teniske trenere i egzotične odmore. Braća su ubrzo uhapšena, a onda su otkrili neverpvatne detalje.

Kako su braća Menendez rekla, ubistvo njihovih roditelja došlo je nakon godina i godina emocionalnog, fizičkog i seksualnog zlostavljanja. Ne samo da su bili "udarani i bičevani za pojaseve", već su oba brata takođe dala mučna svedočenja o seksualnom zlostavljanju od strane njihovog oca Hozea.

"Bili bismo u kupatilu, a on bi me stavio na kolena i... uh, imao oralni seks sa njim", svedočio je Lajl, tvrdeći da je zlostavljanje trajalo od njegove šeste do osme godine. "Silovao me je." Erik je takođe tvrdio da je pretrpeo seksualno zlostavljanje od strane svog oca, rekavši poroti: "Hteo bi da mu dam oralni seks, a zabadao bi mi igle ili kvačice u butine dok je to radio".

Braća su takođe tvrdila da su imali incestuozni odnos sa svojom majkom, Kiti. Obojica su rekli da su spavali u njenom krevetu kao tinejdžeri kada Hozea nije bilo, a Lajl je tvrdio da bi je dodirivao "svuda".

Uprkos ovim otkrićima, tužilaštvo je tvrdilo da su braća Menendez hladnokrvno ubila svoje roditelje za njihov novac. Vrhovni sud Kalifornije odlučio je da su snimljena priznanja zaista prihvatljiva na sudu, a istražitelji su otkrili da su braća kupila oružje koje su koristili tokom ubistva sa ukradenom ličnom kartom. Štaviše, Lajl je prijatelju rekao da je obrisao izmenjeni testament svog oca ubrzo nakon njegove smrti.

Osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora.

Šta su rekli o filmu?

Erik i Lajl Menendez sada imaju 53, odnosno 56 godina, i trenutno su u zatvoru u San Dijegu u Kaliforniji. U izjavi koju je na Iks objavila njegova supruga, Erik Menendez je kritikovao produkciju dan nakon što je objavljena, označivši emisiju "obeshrabrujućom klevetom".

"Verovao sam da smo prevazišli laži i razorne portrete Lajla, stvarajući Lajlovu karikaturu ukorenjenu u užasnim i očiglednim lažima koje bujaju u seriji", rekao je on.

"Mogu samo da verujem da je to namerno učinjeno. Teška srca kažem, verujem da Rajan Marfi ne može da bude ovako naivan i netačan u pogledu činjenica naših života da bi to uradio bez loše namere", naveo je Menendez.

On je nastavio: "Tužno mi je što znam da je Netfliksov nepošteni prikaz tragedija oko našeg zločina vratio bolne istine nekoliko koraka unazad – nazad kroz vreme u doba kada je tužilaštvo izgradilo narativ na sistemu verovanja da muškarci nisu bili seksualno zlostavljani i da su muškarci različito doživljavali traumu silovanja nego žene".

"Te užasne laži su prekinute i razotkrivene od strane bezbroj hrabrih žrtava u poslednje dve decenije koje su probile svoj lični stid i hrabro progovorile", dodao je Menendez.

Bonus video: