Pas je 40 dana nakon dedine smrti svako veče u isto vreme zavijao: Evo šta se dešava sa psima kada umru njihovi vlasnici

Psi definitivno sećaju smrt vlasnika, dok je tuga toliko izražena da mogu danima da ne jedu i ne piju

Objavljeno: 25.09.2024. 11:47h
Autor:
Foto: Ilustracija: Shutterstock

"Pas je 40 dana nakon dedine smrti svako veče u isto vreme zavijao," ispričala je koleginica momenat koji je ganuo sve nas kada smo slušali o bolu kućnog ljubimca, Nemačkog ovčara.

Njihova tuga za nas je nepojmljiva, ali kada se samo setimo njihove ljubavi i odanosti, trebalo bi da nam je svima jasno da je i njihova tuga isto tako istinita i teška.

"Kada vlasnik umre pre svog ljubimca, to može biti zbunjujući, tužan i težak period, čak i ako je životinja data nekom drugom na čuvanje", kaže Rasel Hartštajn, sertifikovani biheviorista i trener pasa.

foto: Shutterstock

Nije neobično da psi žale zbog gubitka osobe sa kojom su se povezali. Dok psi možda ne razumeju punu količinu ljudskog odsustva, psi razumeju osećaj nedostatka čoveka ili psa koji više nije deo njihovog svakodnevnog života. Pošto ne možemo da objasnimo našim psima šta tačno znači gubitak, određeni pokazatelji - kao što je promena rutine ili odsustvo vlasnika, njegovog zvuka ili mirisa im pokazuje da je nešto drugačije.

„Moja definicija tuge je da preživela životinja pokazuje uznemirenost kroz ponašanje koje se uočljivo razlikuje od njegove rutine“, kaže Barbara J. King, profesor emerita antropologije na koledžu Vilijam i Meri i autor knjige „Kako životinje tuguju“.

Mnoga istraživanja kažu da pseći mozak ima iste senzore tuge kao i ljudski mozak.

foto: Shutterstock

Znaci tuge kod pasa

Ne postoje dva ista psa. Dakle, način na koji pas tuguje se razlikuje. Da biste razumeli emocionalno stanje psa nakon što je izgubio voljenu osobu, važno je paziti na određene znakove koji mogu uticati na zdravlje psa.

Iako ne postoji konkretan način da se tačno sazna kako pas tretira tugu, ne može se poreći da izražavaju tugu kroz promene ponašanja. Anksioznost kod pasa može se pojaviti na različite načine. Pazite na znakove stresa kod pasa, uključujući:

  1. Zadihanost
  2. Cvilenje
  3. Lajanje
  4. Gubitak apetita
  5. Gubitak težine
  6. Nedostatak energije
  7. Bezvoljnost
  8. Gubitak interesovanja za fizičku aktivnost