Moskva šnit: Kremasta i lagana, a s razlogom je postala kraljica torti
Donosimo vam najbolji recept za Moskva šnit tortu, kojoj nema ravne.
Izvor: Milka Đukić
Sastojci kore:
- 16 belanaca
- 400 g šećera
- 400 g mlevenih oraha
- 4 kašike brašna
- 4 kašike mlevenog petit beure keksa
Sastojci fil:
- 16 žumanaca
- 80 g skroba
- 1 l mleka
- 400 g šećera
- 1 kašika vanile
- 500 g maslaca
- 500 - 700 g oceđenog i naseckanog ananasa
- 700 g oceđenih i naseckanih višanja (1 kg smrznutih)
- 150 g mlevenih badema
- 100 g listića badema
Priprema: Kore se prave tako što se umute belanca sa šećerom i polako dodaju orasi pomešani sa brašnom i keksom. Od ove smese se peku 4 kore na masnom papiru na 200 stepeniC pola sata.
Fil: Staviti 9 dl mleka da provri. Umutiti žumanca sa šećerom, skrobom, vanilom i 1 dl mleka. Sipati deo provrelog mleka, dobro promešati da se žumanca "zgreju" i vratiti sve u šerpu pa kuvati dok se krem ne zgusne. Vruć krem presuti u tepsiju, pokriti samolepljivom folijom po kremu i ostaviti da se ohladi. Puter penasto umutiti. U umućen puter dodavati deo po deo ohlađenog krema i dalje muteći mikserom.
Slaganje torte: Prva kora se namaže kremom, pa se preko njega stavi ananas, pospe sa delom iseckanog badema i malo krema. Na to se stavi druga kora, pa krem, iseckane višnje i opet malo krema. Treća kora se namaže filom i pospe mlevenim bademom i preko nje četvrta kora, opet fil odgore i puno listića badema. Kada torta odstoji preko noći u frižideru, da se stegne i sjedini, odseku se krajevi da bi se sa strane videli lepo svi slojevi torte.
Bonus video: