Na 750 kvadrata uzgaja svu hranu koja mu je potrebna za godinu dana: A samo 1 dan mesečno se bavi baštovanstvom

Alik Pelman sam gaji svu hranu koju konzumira, zbog čega ništa ne kupuje u supermarketu

Objavljeno: 25.09.2024. 07:00h
Autor:
Foto: Printscreen/youtube

Alik Pelman uzgaja SVU svoju hranu na samo 750m2. Da bi to postigao, potrebno mu je samo 8 sati rada mesečno, a za većinu svojih useva koristi samo kišnicu.

Alik je u ovaj poduhvat ušao pažljivo pripremljen. Gledao je šta rade stručnjaci, pažljivo birao kulture koje uspevaju u podneblju u kojem je i osmislio plan sadnje tako da deluje.

"Postoje nedelje i nedelje kada ništa ne radim u bašti osim što berem hranu koja je stigla. Ostatak vremena provodim radeći puno radno vreme u kompaniji."

foto: Printscreen/youtube

Alik tvrdi da mu je bilo važno da posadi neke žitarice, pojedine vrste povrća, voća i neke namirnice koje daju ulje kako bi imao sve ono što mu treba da preživi. Sve ono što uzgoji on osuši, ukiseli ili jednostavno sačuva za kasnije. Alik ima i pčele te tako proizvodi med, ali tajna njegovog uspeha je u tome što se on razume u prirodu i biljke. Zna biljke koje zasoljavaju hranu, one koje je čine slatkom i one koje je čine kaloričnom. U skladu sa tim on seje hranu.

Ovaj čovek isto tako ne plevi i ne okopava baštu, pušta da zatravi jer se tako čuva vlaga tla. Njemu nije potrebno mnogo, dovoljno je samo da ima da preživi, a na kraju ima i previše.