Zbog ljubavi prema njoj nastala je najlepša pesma u Jugoslaviji: Bio je omiljen mnogima, a za malo da ne postane pevač

Davorina Popovića volela je cela Juga, bio je i gospodin i mangup, a generacije su odrasle na njegovim pesmama, jedna je posebno lepa

Objavljeno: 23.09.2024. 22:16h
Foto: Printscreen Youtube - Indexi rock band

Kada su novinari Pecu Popovića pitali zašto Davorina oslovljava sa „Predsjedniče", odgovorio je: „Zato što je Davorin Popović umeo da sa mangupima bude mangup, sa gospodom gospodin, sa svima je imao meru. I bio, iznad svega. Istovremeno, oličavao je ono što je cela naša generacija mislila da je važno: o tome kakav život ćemo imati ne odlučuje novac, odlučuje dobrota, čestitost, ljudskost… Davorin je to znao. Koga je on priznao, taj je u Sarajevu mogao nešto i da postane. Zato je bio Predsednik. Sve najbolje što sam podrazumevao da je Sarajevo i što je volela cela Jugoslavija, to je bio Davorin Popović."

Bliski prijatelji ga pamte po tome što je svoje priče počinjao rečenicom „Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…“.

foto: Wikipedia

Imao je nekoliko nadimaka. Porodica i bliski prijatelji zvali su ga Davor, a ostali Pimpek i Dačo. Sam sebe je zvao, jednostavno „Pjevač“. Iako se aktivno bavio sportom, rukometom i košarkom, za šta je bio veoma talentovan, ljubav prema muzici je ipak prevladavala.

Pevao je u kultnoj grupi Indexi, a jedna od najuspešnijih pesama ove sarajevske grupe "Bacila je sve niz rijeku" nastala je na osnovu njegove ljubavne priče.

Naime, kako je svojevremeno ispričao Kemal Monteno, u njoj se kriju dve ljubavne priče. Jedna je njegova, druga Davorina Popovića.

foto: Instagram / highwaystar_magazine

Kompoziciju je napisao basista legendarne jugoslovenske grupe Fadil Redžić, tokom turneje po Sovjetskom Savezu. Uhvatila ga je tuga jer je bio daleko od supruge, pa je zasvirao na gitari i tako je nastala muzika za vanvremenski hit koji i sadašnje generacije rado slušaju.

- Onda sam dao Kemi i on se zaljubio i to je sročio, a meni se to nije svidelo u prvi mah, taj tekst, usred bašte… ali posle mi je odgovarala, izuzetan tekst - rekao je.

Monteno je ispričao kako je svoju zaljubljenost u jednu devojku iz Čapljine pretočio u stihove.

- Šta ću, zaljubio se. Pođem ja u Čapljinu nju da potražim, odem onim ćirom do tamo. Lutam, gledam hoću li je negde sresti, ništa ne znam, ni gde živi, ma ništa... I idem tako po onoj Čapljini, leto, osamdeset stepeni, i odjednom, na nekom ćošku, stoji ona, bosa, a oko nje, cveće. Prodaje cveće. I meni tako ta slika ostane. Otud ti je "stajala je usred bašte ko najljepši cvijet" - otkrio je jednom prilikom Kemal.

foto: Printscreen/youtube

Ali, u stihove je utkana i nesrećna ljubav Davorina Popovića. On se zabavljao s jednom devojkom iz Sarajeva. Bio je ludo zaljubljen u nju, veza je bila ozbiljna, ali ona nije htela da se uda jer nije bila spremna na tako veliki korak.

Međutim, ostala je u drugom stanju i par je odlučio da se venča. Ipak, devojka se pred taj čin predomislila, abortirala je i otišla od Popovića. To opisuju stihovi "nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet".

Bonus video: