Zaboravljeni recept za Vasinu tortu iz 1908: Nema lepše ni ukusnije rođendanske torte - nenadmašna je

Ukoliko želite pravu rođendansku tortu, onda neka izbor padne na Vasinu tortu

Objavljeno: 20.09.2024. 09:26h
Autor:
Foto: Printscreen/youtube

Sastojci za koru:

  • 5 jaja
  • 5 kasika šećera
  • 5 kašika mlevenih oraha
  • 1 kašika brašna
  • 40-50gr rendane crne čokolade

Fil:

  • 5 žumanaca
  • 120 gr šećera
  • 200gr mlevenih oraha
  • 100ml mleka
  • 60gr crne čokolade
  • 150gr putera
  • rendana kora od jedne pomorandže

Šam:

  • 5 belanaca
  • 200gr šećera
  • 100ml vode

Preliv za koru: sok od jedne pomorandže

Glazura:

  • 100gr čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike mleka

Priprema: Razdvojite belanca od žumanaca, pa umutite prvo belanca sa šećerom. Dodajte orahe, brašno i crnu čokoladu. Izlijte u pleh pa pecite na 200 stepeni Celzijusa oko 20 minuta.

Fil napravite tako što ćete na pari skuvati žumanca i šećer. Dodati mleko, čokoladu i mešajte. Zatim dodajte mlevene orahe i kada se sve prohladi dodati puter i rendanu koru pomorandže.

Šam se muti tako što ćete dodati belanca šećer, vodu i mešajte.

Koru prelijte sa sokom od pomoradže, pa na nju stavite fil od jaja i mleka i čokolade. Zatim dodajte šam i preko rastopljenu čokoladu.