Ovaj začin topi salo, smanjuje šećer, poboljšava pamćenje: Nutricionisti kažu - obavezno ga dodajte u jutarnju kafu

Cimet možete koristiti u obliku praha, ubaciti kao koru drveta ili upotrebiti njegovo ulje, u svakom slučaju korit za vaše telo je višestruka

Objavljeno: 19.09.2024. 09:35h 09:47h
Foto: Shutterstock

Cimet je začin koji potiče sa istoka i jedan je od najstarijih. Najviše se gaji u Kini, Indiji, Indoneziji i na Šri Lanci. U prošlosti je cimeta u evropskim zemljama bilo jako malo, bio je skup i ekskluzivan začin, dok je danas dostupan svuda i po malim cenama. Kod nas se koristi kao prah ili kao kora od drveta. Postoje cejlonski cimet i kasija cimet (kina cimet) koji je poreklom sa Burme.

Cejlonski cimet se prodaje u obliku štapića i ima nežniju i pikantniju aromu. Kasija cimet je nešto oštrijeg ukusa i u mlevenom stanju. Karakteristično je da pecka jezik, pa je upotrebljiv za egzotična jela i umake. Cimet ubrzava sagorevanje masti, poboljšava vizuelno pamćenje, smanjuje nivo šećera u krvi i snižava nivo masti kao borac protiv holesterola. Bogat je mineralima i vitaminima. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, cinka , vitamina C i riboflavina.

foto: Shutterstock

Nutricionista Liza Ričards savetuje da je najbolje da pijemo domaću crnu kafu bez dodataka šećera i mleka. Jer tako nećemo unositi nepotrebne kalorije. Ali njen specijalni trik je da jednom u toku dana u kafu dodate i malo cimeta.

Liza kaže da je na ličnom primeru utvrdila koliko je kafa u kombinaciji sa cimetom moćna. Naime, svako jutro je u omiljeni napitak dodavala i jednu kašičicu ovog začina. Za mesec dana primetila je značajnu razliku u težini.

"Cimet podstiče termogenezu u telu", objašnjava Ričards, "i tako dovodi do topljenja masnih naslaga."

"To je proces zagrevanja tela i on može da dovede do toga da sagorevamo više kalorija. Osim toga, cimet je prirodna opcija za podsticanje termogeneze i svakako je bolji izbor od raznih suplemenata koji mogu da učine isto", objašnjava ona.

Napominje i da ovo nije čarobni napitak i da rezultati neće biti vidljivi bez korigovanja ishrane i uvođenja fizičke aktivnosti, ali će svakako pomoći.

foto: Shutterstock

Zdravstveni benefiti cimeta odavno su poznati, pa zato i ne čudi što i ulje od ovog začina ima brojna blagotvorna dejstva po naše zdravlje.

Jača imunitet - Zbog antioksidanata, ali i mangana, kalcijuma, vlakana i gvožđa, cimetovo ulje jača imuni sistem. Uz to, ima antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Stabilizuje šećer u krvi -Studije su pokazale da konzumiranje suplemenata cimeta dva puta dnevno 90 dana poboljšava nivo hemoglobina A1C, kod onih koji pate od dijabetesa. Cimetovo ulje ima iste benefite kada je stabilizacija nivoa šećera u krvi u pitanju.

Smanjuje napade gladi -Samo dve kapi cimetovog ulja razmućenog u toploj vodi umanjuju želju za prejedanjem, naročito noću. Isti efekat ima i sam miris cimetovog ulja, ukoliko ga lagano udišete pre samog obroka. Cimetovo ulje smanjuje apetit i sprečava prekomeran unos hrane.

foto: Shuterstock

Brže zarastanje rana -Iako su studije pokazale da ulje od cimeta ubrzava zarastanje rana, ono takođe sadrži sastojke koji mogu da izazovu iritaciju. Zato, ne nanosite ulje direktno na kožu, već ga koristite u vidu obloga.

Bolje varenje -Ispijanje tople vode sa nekoliko kapi cimetovog ulja ubrzava varenje i sprečava pojavu zatvora.

Gljivične infekcije -Zbog sastojaka koje sadrži, cimetovo ulje umanjuje gljivične infekcije na koži i noktima. Međutim, isto kada je u pitanju i zarastanje rana, ulje ne nanosite direktno na kožu.

Bolesti desni -Cimetovo ulje ima antibakterijsko dejstvo koje sprečava pojavu karijesa i bolesti desni. Nekoliko kapi ulja pomešajte sa pastom za zube ili pak samo na četkicu nanesite ulje i umasirajte ga u desni i zube.

Bonus video: