Deluje kao bezazlena pojava koju svi ignorišu, a može biti opasno: Ovo su rani simptomi "tihog ubice"

Ovo su simptomi rane sepse koji deluju bezazleno, a zapravo se radi o infekciji opasnoj po život.

Objavljeno: 12.09.2024. 18:46h
Autor:
Foto: Shutterstock

Nejasan govor i zbunjenost osobe, drhtavica i bol u mišićima, izostanak mokrenja tokom dana, snažan osećaj nedostatka vazduha i bezbojna koža sa osipom mogu biti rani znaci sepse.

Reč je o simptomima koji se lako mogu pomešati sa nekim blažim stanjima, a izuzetno je važno da budu prepoznati na vreme.

Reč je o "tihom ubici" koji se javlja kada imuni sistem tela prekomerno reaguje na neku infekciju u organizmu, na primer kod upale bešike ili respiratorne infekcije, piše "Dejli mejl".

foto: Shutterstock

Ovo stanje može dovesti do otkazivanja organa opasnog po život.

Zato je izuzetno važno biti svestan ranih simptoma i mogućeg razvoja stanja kod osobe koja je pogođena sepsom.

Jedan od prvih simptoma sepse je opasan pad krvnog pritiska, što može uzrokovati promenu mentalnog stanja kod osobe. Stoga je jedan od najlakših načina da prepoznate sepsu ako osoba počne nejasno da govori i pokazuje znake opšte zbunjenosti.

Dobro je odmah se obratiti lekaru ili pozvati Hitnu pomoć, jer nejasan govor može biti i znak drugih stanja, poput moždanog udara, koji takođe zahteva hitnu intervenciju.

foto: Shutterstock

Drhtavica tela znak je da je počela da raste telesna temperatura, što je jedan od prvih odgovora organizma na bilo koju infekciju. Kako stanje postaje ozbiljnije, može se javiti i bol u mišićima, što može podsećati na grip.

Međutim, ako primetite da osoba proizvodi manje urina nego obično, na primer mokri samo jednom tokom dana, to je još jedan ozbiljan znak sepse.

To je povezano sa padom krvnog pritiska, što može uticati na smanjen dotok krvi do pojedinih organa, uključujući bubrege, što utiče na njihovu funkciju. S obzirom na to da bubrezi mogu biti jedni od prvih organa koji počinju da pokazuju znakove smanjene funkcije zbog sepse, smanjena proizvodnja urina smatra se ozbiljnim potencijalnim znakom ovog stanja.

Bonus video: