Kupila sam ćerki stan, a onda me izbacila na ulicu: Jedva preživljavam, ona me izbegava u širokom luku

Žena je ćerki kupila stan, a ona ju je izbacila na ulicu. Nesrećna žena, žali se da nema od čega da živi.

Objavljeno: 12.09.2024. 13:39h
Foto: Shutterstock

U slepom verovanju vlastitoj deci, roditelji često znaju počiniti greške koje će im promeniti život nagore. Tako je i M.M. iz Zagreba pre 20 godina prodala vlastiti stan kako bi s ćerkom kupila veći stan u kojem su kasnije zajedno živele. Sada je praktično na ulici pa se javila Pravnom savetovalištu Sindikata penzionera Hrvatske kako bi videla može li spasiti svoje ulaganje.

"Stan je kupljen na ćerkino ime, a ja sam dala pola novca, a taj novac sam joj dala bez ikakvog ugovora", piše MM pa nastavlja: "Sve je bilo dobro dok ćerka nije našla novog partnera i tražila da prodamo stan i da se iselim. Na kraju je prodala stan, a mene su novi vlasnici prisilno iselili. Sad sam podstanar već pet godina i jedva preživljavam."

foto: Shutterstock

"Ćerka mi povremeno plati najam stana, ali ne želi pričati o celoj situaciji i u stvari o dugu prema meni. Komuniciramo vrlo retko i šturo pa me čak i izbegava. Meni je jako teško finansijski. Šta mogu učiniti?" pita nesrećna M.M. iz Zagreba.

"Nažalost, napravili ste veliku grešku kada ste novac dali svojoj ćerki bez ikakvog dokumenta. Verujemo da i sami sada shvatate da ste stan trebali zajedno kupiti i da ste se trebali upisati kao suvlasnica stana. Nažalost sada je kasno za to", stoji u odgovoru pravnika SUH-a.

Isto tako, majka je zakasnila s mogućim zahtevom za utvrđivanje mogućeg suvlasništva stana sudskim putem. Zakasnila je i tražiti povrat novca. Taj je zahtev, navode u Pravnom savetovalištu, trebala postaviti u vreme prodaje stana.

"Obzirom da niste prema ćerki do sada postavljali nikakve formalne zahteve za prava po osnovi novca koji ste dali za stan, a proteklo je dosta vremena, sada nemate šanse za uspešno pokretanje tih zahteva i nekih formalnih postupaka", stoji u odgovoru.

"Ako je vaša finansijska situacija toliko loša da ugrožava vašu egzistenciju savetujemo da se obratite Zavodu za socijalni rad. To stoga kako bi videli mogućnosti ostvarenja nekih oblika pomoći, ali i radi savetovanja oko zahteva prema vašoj ćerki budući su deca dužna izdržavatii stare i nemoćne roditelje koji to sami ne mogu, a izdržavali su svoju decu", zaključuju pravnici SUH-a.

(Moje vrijeme)

Bonus video: