Pronađena još 1 izbrisana scena iz serije "Bolji život": Čuvenog velikana sasekli, ovu damu izbacili, sad je jasno zašto

Ponovno prikazivanje serije sredinom devedesetih godina donelo je skraćenu verziju koja je izostavila delove izvornog materijala, što je izazvalo niz komentara i razmišljanja o nepostojećim scenama koje su gledaoci pamtili.

Objavljeno: 12.09.2024. 13:04h 14:40h
Foto: Youtube Printscreen / Поповић С. Живан

"Bolji život" je jedna od naših najpoznatijih i najpopularnijih televizijskih serija, koja je emitovana od 1987. do 1991. godine. Okupljala je uveče čitavu porodocu pred malim ekranima, a Popadiće su obožavali da gledaju ljudi širom Jugoslavije.

Režiser serije je bio Mihailo Vukobratović, a scenario je napisao Siniša Pavić, poznat po stvaranju mnogih kultnih domaćih serija. "Bolji život" se danas se smatra klasikom domaće televizijske produkcije, ali o nastanku i montiranju serije postoje brojne priče.

Serija prati život porodice Popadić, prosečne beogradske porodice koja se suočava sa svakodnevnim problemima, finansijskim izazovima i društvenim promenama koje su obeležile period 1980-ih godina u Jugoslaviji. Kroz humor i dramu bavi se različitim aspektima svakodnevice, uključujući međuljudske odnose, borbu za egzistenciju, korupciju, ali i ljubavne i familijarne probleme.

foto: Youtube Printscreen / Bobby Dieguez

Premontiravanje “Boljeg života” nakon prvog emitovanja 1987/88 godine jedna je od najvećih misterija vezanih za ovu seriju.

Šta je sve tada nestalo ili je skraćeno, nije poznato. Navodno, epizoda je bilo čak 55! Nakon ponovne montaže, prvi serijal je stao u 47 epizoda, pa je izvesno da je mnogo toga izbačeno, a “stradali” su i pojedini likovi, poput Brankovićeve supruge Luce koju je tumačila Melita Bihali.

Mnogi pominju činjenicu da su najviše stradale scene sa Čkaljom (tumači lik Brankovića), da je tu i politika “umešala prste”, ali istina je da se RTS nikada nije zvanično oglasio ovim povodom. A veruje se da originalni zapis ne postoji u arhivi ove televizije.

Poneku od ovih originalnih scena eventualno je moguće pronaći samo kod gledalaca koji su snimali prvo emitovanje na VHS kasete.

Konačna potvrda premontiranja došla je tek u 21. veku kada se na internetu pojavio snimak sa video kasete dela 22. epizode koji je sadržavao ranije izbačenu scenu - posetu sekretarice Dare Brankoviću i njegovoj deci.

Tako se, pre nekoliko godina i pojavila jedna scena sa Čkaljom i Goricom Popović, a nedavno je na Jutjub kanalu “VHS doktor” objavljena scena iz poslednje epizode prvog ciklusa u kojoj se vidi šta je na kraju bilo sa popularnim Terminatorom:

Oni koji se sećaju prvog emitovanja kažu da je takvih scena bilo još! Ako je verovati ovim sećanjima obrisan je i deo kada Macola pozajmljuje ujka Kosti novac na groblju, kada Aleksandar Popadić daje otkaz u preduzeću, kada Branković sa decom ide da prosi Daru…

I uvodna špica serije bila je inicijalno drugačija, ali originalna do sada nije pronađena, pa je nepoznato u kojoj meri je promenjena.

Popadiće i sadašnja omladila rado gleda, a nemoguće je ne nasmejati se iz Gigu Moravca, Emiliju, Sašu, Violetu i Bobu! Ovi likovi postali su deo kolektivne svesti, a rečenice i situacije iz serije često su citirane i prepričavane.

Serija je bila uspešna i zbog veštog prikaza društvenih promena i prelaska iz socijalističkog sistema u vreme ekonomske krize i početka političkih tenzija. Uprkos problemima sa kojima su se suočavali, likovi u seriji ostajali su optimistični, što je bila jedna od poruka serije – potraga za boljim životom nikada ne prestaje, bez obzira na prepreke.