Ovo je najteži čovek koji je ikada hodao našom planetom: 46 godina niko ne može ni da mu priđe u kilaži

Svetski rekordi imaju tedenciju da se menjaju, ali u slučaju natežeg čoveka na svetu, Džon Brauer Minok je najteži koji je ikada živeo među nama

Objavljeno: 10.09.2024. 12:30h
Autor:
Foto: Wikipedia

Zdravlje Džona Brauera Minoka dosta je variralo tokom njegovog života. Kada je imao 12 godina, imao je skoro 136 kilograma. U svojim ranim dvadesetim, bio je visok preko 182 cm i imao je oko 182 kilograma. U dobi od 25 godina, imao je oko 318 kilograma.

Do 35. godine težio je preko 422 kilograma i bio je na putu da postavi svetski rekord.

Jedna stvar koja je bila konzistentna za Džona Brauera Minoka je njegova naglo rastuća težina kako je i sam rastao. Upravo je ovaj marker pomogao lekarima da shvate kako će on biti planina od čoveka.

Ko je zaista bio Džon Brauer Minok?

Gospodin Minok je rođen 29. septembra 1941. godine na ostrvu Bejnbridž u Vašingtonu. Amerikanac Džon Brauer Minok imao je teško detinjstvo zbog svoje gojaznosti. Imao je mnogo pregleda kod lekara i opštih zdravstvenih problema. Zbog toga je mnogo vremena provodio u raznim bolnicama.

Oženio se ženom po imenu Dženet 1978. Par je imao dvoje dece. Ono što je fascinantno (između toliko drugih stvari) je da je njegova žena bila veoma sitna osoba sa samo 50 kilograma težine.

Zbog toga je oborio i rekord najveće razlike u težini u bračnom paru jer je on bio tako težak, a njegova žena tako mala.

1978. godine Džon je imao 36 godina i ozbiljne zdravstvene probleme. Primljen je u Univerzitetsku bolnicu u Sijetlu zbog srčane i respiratorne insuficijencije. Bilo je potrebno desetak vatrogasaca i veoma velika i specifična nosila da ga odvedu u bolnicu.

Kada je stigao, trebalo mu je 13 medicinskih sestara i bolnički krevet dvostruko širine samo da bi mogao da legne.

Dok je bio u bolnici, njegova ogromna veličina sprečila ga je da bude tačno izmeren. Međutim, lekari koji su radili na njemu procenili su da ima 635 kilograma. Otprile pola te njegove težine bila je voda koju je telo zadržavalo.

Stavili su ga na dijetu od 1.200 kalorija dnevno, jer mu se celo telo gasilo. Tokom 20 meseci, izgubio je oko 415 kilograma, što je najveći ljudski gubitak težine koji je ikada zabeležen.

Nakon ovog događaja, on je ulazio i izlazio iz bolnice. Ovo je veoma izazovno, jer je bilo potrebno 13 medicinskih radnika samo da ga prevrnu da promene posteljinu.

1981. godine, Džon je ponovo primljen u bolnicu nakon što se njegova kilaža vratila na preko 400 kilograma.

Džon Brauer Minok je preminuo 23 meseca kasnije, 10. septembra 1983. u 41. godini. U trenutku smrti on je bio težak 361 kilogram.

Nažalost, Džon je imao veoma težak život zbog lošeg zdravlja uslovljenog prekomernom težinom i dijetama sa jo-jo efektom.