Kako napraviti kompost za 14 dana koristeći Berkli metod: Cveće i povrće posađeno u njega raste i buja velikom brzinom

Ovaj metod kompostiranja, razvijen na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, maksimizira mikrobiotsku aktivnost za proizvodnju visokokvalitetnog komposta za samo 14-18 dana

Objavljeno: 10.09.2024. 10:30h
Autor:
Foto: Shutterstock

Svi znaju da je kompost kao crno zlato za vašu baštu. Ali često dobijanje dobrog komposta može potrajati.

Ovaj metod toplog kompostiranja, razvijen na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, maksimizira mikrobiotsku aktivnost za proizvodnju visokokvalitetnog komposta za samo 14-18 dana.

Potrebni alati: vile, grabulje i cerada za pokrivanje gomile komposta.

Priprema: Potrebno je napraviti veliku gomilu komposta kako bi se stvorila velika toplota. Trava, grančice, povrće - sve se secka na sitno. Što je materijal tvrđi treba da se secka sitnije.

Materijali koje ćete kompostirati moraju biti specifična mešavina materijala bogatih ugljenikom (braon) i azotom (zeleno). Materijali bogati azotom su mesto odakle dolazi toplota. Odnos ugljenika i azota treba da bude oko 30:1.

foto: Profimedia

"Zeleni" deo komposta ili materijali bogati azotom

  1. Pokošena trava
  2. Uvelo cveće
  3. Zelene grane isečenog drveta, žbunja ili ruža.
  4. Ostaci voća i povrća, ljuske od jaja

"Smeđi" ili materijali bogati ugljenikom

  1. Slama
  2. Karton
  3. Papir - novine, salvete, papirni ubrusi, filteri za kafu
  4. Osušene stabljike kukuruza
  5. Otpalo lišće
  6. Osušene borove iglice
  7. Piljevine
  8. Komadići suvog drveta
    foto: Shutterstock

Izmešajte gomilu zelenog i smeđeg komposta vilama. Zalivajte dobro gomilu komposta. Zatim ga dobro stisnite, izgazite. Ali pre toga dobro natopite gomilu, svaki deo mora biti 50% natopljen.

Da proverite da li je sve dobro natopljeno, uzmite rukama deo i probajte da stisnete kompost, ako izađe par kapi - lepo je natopljeno.

Uzmite ceradu i lepo sve umotajte, postavite kamenje okolo kako bi cerada bila dobro uklopljena.

Gomilu komposta pokrivate kako bi se održala vlaga, toplota, ali i kako bi u toj sredini lepo sve istrulilo.

foto: Shutterstock

Svaki dan nakon prvih 24 do 48 sati, okrećite, prevrnite i promešajte gomilu komposta. Koristite vile i grabulje za mešanje.

Kada sve promešate opet lepo sve ušuškajte ceradom ili najlonom. Nastavite da mešate kompost svaki dan. Za 14 dana gomila će postati manja, a materijal će postati braon boje.

Dobijeni kompost možete da koristite u bašti, za prihranu cveća... Iako zvuči komplikovano Berkli metod je veoma jednostavan i dobar način pravljenja komposta.