Jedini prijatelj bez duga i interesa

Od majke nema većeg prijatelja: Ljubav mame prema detetu bezuslovna je i nemerljiva. Najveća na svetu. I traje večno...

Recite joj da je najbolja. Da je neizmerno volite. Ona zaslužuje da to čuje od vas

Objavljeno: 21.09.2024. 09:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Od momenta kad žena zatrudni, ona prema svom detetu već tada počne da oseća ljubav, koja traje dok je živa. Čak i dok još ne vidi svoje milo čedo, kad čuje njegove prve otkucaje srca, ona ga već bezuslovno voli. To malo biće koje je devet meseci nosila ispod srca čuva i štiti od dana kad je došlo na svet, pa sve dok je ima. S njim zajedno uči prve reči, s njim pravi prve korake, osluškuje svaki njegov plač, raduje se njegovom smešku... Prva reč koju izgovaramo najčešće je "mama". Jer već tada osećamo sigurnost u njenim poljupcima i toplom krilu. Ona je naš zaštitnik, naša mirna luka. Mama budno prati šta se dešava u vrtiću ili školi, teši kada smo bolesni, ljubi bolno mesto kada padnemo, skida temperaturu i u po noći bdi nad nama. One su poput superheroja.

foto: Shutterstock

Njen savet zlata vredi

Mama preživljava svaku situaciju s nama: prve ljubavi, prve patnje, prve tuče, upis u škole i na fakultet, ona za sve uvek ima dobar savet i pravu reč utehe. Ona nas strpljivo uči prvim kulinarskim veštinama, čita priče za laku noć, uči nas lepom ponašanju i razlici između dobra od zla. U njen zagrljaj trčimo i kad smo srećni i kad smo tužni, jer ona uvek razume sve. Ona zna sve o vama: od mladeža na levoj butini pa sve do vaše mržnje prema boraniji. Čak i kada lažete da ste dobro, ona zna kad ste tužni ili ljuti. Jer majčina intuicija nikad ne greši. Njena majčinska čula mogu da vide ono što vi ne vidite. Njen savet zlata vredi. I ništa se ne menja u njenom odnosu prema nama ni kad odrastemo. Njena briga je ista, čak i kada vi postanete roditelj i dobijete svoju decu, za nju ćete uvek biti - njeno dete.

foto: Shutterstock

Ne dozvolite da se osećaju usamljeno

Sve što dobijamo od majke, nekako se podrazumeva. One od nas ceo život kriju svoje patnje i probleme. Ne razumemo ih potpuno sve dok i sami ne odrastemo i dok se ne nađemo u njihovoj koži. I dok ne počnemo da ličimo na njih. Tek onda nam postaje jasnije da su krile bolesti, promene raspoloženja u menopauzi, povremene prepirke s tatom, probleme na poslu... Sve zarad našeg mira i bezbrižnog odrastanja. Jer majka radi sve da njeno dete uvek bude srećno i sigurno. I koliko god da ste se u mladosti svađali s njom, danas, svaki put kada se osećate loše, samo jedan poziv s njom čini dan boljim. Niko ne može da vam da toliko dobar i utešan motivacioni govor kao vaša majka. I niko ne može toliko široko da raširi ruke i zagrli kao ona kad joj dolazite u posetu. Zato ne dozvolite da bude zaboravljena ni kada imate puno obaveza oko svoje porodice, mnogo posla na radnom mestu, čak ni kada živite u drugom gradu. Nazovite je svakog dana, to joj mnogo znači.

foto: Shutterstock

Sad je red na vas

Vreme za majku mora da se nađe. Jer život nije večan. Uzvratite joj ono što je ona vama pružala ceo život, sad je red na vas. I recite joj da je najbolja. Da je neizmerno volite. Jer ako to ne uradite, jednog dana kad je ne bude, moglo bi vam biti žao što to niste uradili, nemojte da bude prekasno za neke stvari. Čak i kada mislite da ste u pravu, izvinite joj se. Jer setite se samo koliko ste puta vi pogrešili, a majka je preuzela krivicu na sebe. Zapravo, šta god radili, nikada nećemo moći dovoljno da joj se zahvalimo za sve što je u životu učinila za nas.