Roditelji, oprez
Deca mlađa od 4 godine ne smeju jesti kokice: Ova namirnica može vrlo opasnu stvar da izazove kod mališana
Prema stručnjacima, mališani su u većem riziku od gušenja sve dok ne napune četiri godine
Autor:
Kokice su omiljene grickalice odraslima, ali i deci, a njihova hrskavost je glavni razlog zašto ih toliko volimo. Ali postavlja se pitanje kada je pravo vreme da ih klinci jedu i jesu li opasne za određeni uzrast.
Prema stručnjacima, mališani su u većem riziku od gušenja sve dok ne napune četiri godine, jer tek tada mogu potpuno pravilno da žvaću hranu, a tada im izbijaju prvi kutnjaci, koji su važni u savladavanju veštine usitnjavanja hrane zubima pre gutanja.
Postoji još jedan razlog zašto je kod dece povećan rizik od gušenja - oni vrlo lako gube koncentraciju kada jedu. Zato je uvek važno budno paziti na njih tokom obroka. Hodanje, trčanje, smeh ili razgovor mogu dovesti do trenutka nepažnje, a nepažnja do problema.
Pored kokica, trebalo bi obratiti pažnju i na neke druge namirnice koje često konzumiraju: viršle, bombone, žvake, ali i grožđe, orašaste plodove i sveže povrće. Roditeljima se savetuje da maloj deci tanko iseku sveže voće, poput banana, jabuka, bresaka i krušaka. Plodovima poput šljiva, grožđa ili trešanja treba ukloniti koštice i zgnječiti ih ili usitniti kako bi bili sigurniji za jelo. Takođe, povrće poput šargarepe, karfiola, krompira i brokolija sigurnije je skuvati i iseći na kockice. Lekari takođe upozoravaju i na opasnost od gušenja zbog malih igračaka, dugmadi, baterija i drugih sitnih stvari koje mališani često gutaju. A što se tiče hrane, najbolje je izbegavati određene namirnice dok dete ne poraste toliko da bez bojazni i vaše kontrole može sigurno da uživa u njima.