Proverite znanje

Koliko zaista znate o zdravlju: Ljudi često iz neznanja prave greške i primenjuju savete koji nisu u potpunosti istiniti

Pušenje je štetno i za seksualni život jer smanjuje erekciju kod muškaraca

Objavljeno: 28.09.2024. 14:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Neke od ovih tvrdnji podsetiće vas na zaboravljene pojmove, a neke će vas podstaći da poboljšate svoje znanje. Svakako će vam pomoći da pravilno odreagujete kada nešto zatreba vama ili nekom vama bliskom, da znate kako da pružite najbolju pomoć i kome da se obratite ne gubeći dragoceno vreme.

foto: Thinkstock

Svaka trudnica iznad 38 godina trebalo bi da se podvrgne amniocentezi.

TAČNO! Ako buduća mama ima više od 38 godina, mogućnost da fetus oboli od Daunovog sindroma procenjuje se na jednu od 500 trudnoća. Zato se za utvrđivanje naslednih bolesti preporučuje amniocenteza, punkcija koja iz stomaka izvlači plodovu vodu da bi se izvršila analiza hromozoma.

foto: Promo

Dijabetes je najčešći uzrok slepila pre 65. godine života.

TAČNO! Dijabetes je hronična bolest od koje danas u svetu boluje više od 250 miliona ljudi. Problemi s vidom kod osoba koje pate od nje javljaju se zbog promena na sitnim krvnim sudovima koje hrane mrežnjaču oka. Osim pridržavanja saveta lekara, važno je da osoba koja pati od dijabetesa redovno kontroliše vid.

Bol nije simptom koji lekaru pomaže u postavljanju dijagnoze.

NETAČNO! Bol je i te kako važan simptom i znak upozorenja i za lekara i za pacijenta. Potrebno je utvrditi tačan uzrok bola i ublažiti ga odgovarajućim analgetikom.

foto: Shutterstock

Na opekotinu je najbolje naneti neku masnu kremu ili ulje.

NETAČNO! Prvo što treba uraditi jeste da opečeni deo tela stavite pod mlaz hladne vode (10 i 25 stepeni) i držite dok ne osetite da se peckanje smanjuje. Tako ćete rashladiti opečeni deo, smanjiti bol i sprečiti da se opekotina proširi na donje, dublje delove kože. Nakon toga temperaturu vode treba podesiti na mlaku. Ovaj savet vredi samo za manje opekotine, u slučaju velikih, ne pribegavajte samolečenju, već idite kod lekara.

foto: Shutterstock

Dete od šest meseci sme da pije vodu iz vodovoda.

TAČNO! Važno je da je voda čista, pitka i da ne sadrži povećanu količinu nitrata.

Pušenje smanjuje polnu moć.

TAČNO! Kao što je štetno za zdravlje, pušenje je štetno i za seksualni život jer smanjuje erekciju kod muškaraca, a kod žene izaziva slabiju lubrikaciju vagine. Pušenje loše utiče i na plodnost, a može ubrzati i pojavu menopauze.

Starije osobe imaju manje karijesa.

NETAČNO! Karijes kod starijih i mlađih osoba stvara se na različitim mestima. Kod starijih je bliže vratu zuba, odnosno delu sastava krune i korena zuba.