Sina čupao iz kandži poroka, a ćerka mu je uvek bila za ponos: Bora Todorović nikada nije saznao šta je za njega uradila

Imao je troje dece iz dva različita braka, ali je uvek sticao koliko je ponosan na svoju ćerku Danu

Objavljeno: 07.09.2024. 07:30h
Autor:
Foto: Kurir Arhiva

Legendarni glumac Bora Todorović, poznat po mnogobrojnim ulogama koje su ostavile neizbrisiv trag u jugoslovenskoj kinematografiji, preminuo je 2014. godine, ostavivši za sobom ne samo bogatu filmsku karijeru, već i troje dece iz dva braka. Bora je bio ponosan otac sina Srđana Žike Todorovića, kojeg je dobio iz prvog braka sa balerinom Snežanom Matić, i dve ćerke, Danu i Taru, koje je dobio iz drugog braka sa suprugom Karolin Kilkom.

foto: Kurir / Damir Dervišagić

Srđan Žika Todorović, poznat glumac i muzičar, postao je poznat široj javnosti, ne samo zbog očeve slave, već i zbog sopstvenog talenta. Međutim, Žikin život nije bio bez poteškoća, jer je prošao kroz težak period borbe sa porocima, uključujući alkohol i drogu. Bora je bio suočen sa izazovom da svog sina izvuče iz tih kandži, ulažući ogromnu energiju u pomoć i podršku tokom teških trenutaka.

foto: Stefan Tomasevic/ATAImages

Sa druge strane, Borina ćerka Dana, iako manje poznata javnosti, bila je izvor neizmernog ponosa za svog oca. Rođena 1977. godine u Beogradu, Dana se bavi prevođenjem, pisanjem i glumom. Njena karijera je impresivna, ali se odvijala van očiju domaće javnosti. Školovala se na različitim mestima širom sveta – u Budimpešti, Detroitu, Indijanapolisu i Njujorku, a studije drame završila je u Londonu.

Jedan od njenih najvećih profesionalnih uspeha je rad u Ujedinjenim nacijama, gde je šest godina provela kao prevodilac. Takođe, njen prvi roman "Tragična sudbina Morica Tota" privukao je pažnju međunarodne publike, budući da je preveden na nemački i engleski jezik. Pored toga, objavila je i dve knjige za decu u Sloveniji, dok je njen roman "Park Logovskoj" bio posvećen upravo njenom ocu, što je gest koji je Bora, nažalost, nije dočekao da vidi.

Bora Todorović je uvek isticao svoju ćerku kao izvor ponosa i divljenja. Njena posvećenost, obrazovanje i uspeh u umetničkim i intelektualnim sferama bili su njegova tiha radost, za razliku od turbulentnog puta kroz koji je prošao sa Žikom. Dana je bila uzor stabilnosti, a njena neverovatna sličnost sa ocem i bratom primetna je svima koji je upoznaju.