S ovom damom nikad nisu povezali Boru Čorbu, a bila mu je blizak rod: Sestru čuvenog rokera svi obožavali u Jugoslaviji

Bora Čorba ostavio je neizbrisiv trag na regionalnoj muzičkoj sceni, a na scenu je zakoračio zajedno sa svojom sestrom - Biljom Krstić

Objavljeno: 05.09.2024. 07:00h 07:36h
Foto: ATA Images

Borisav Bora Đorđević, mada mnogo poznatiji kao Bora Čorba, živeće večno kroz svoje hitove koje slušaju i stari i mladi. Ostaće upamćen po tome što je znao da duhovit način istakne sve ono što mu smeta i uvek se trudio da osluškuje glas naroda. Za njega je muzika bila život, te se u javnosti pojavljivao samo ako ima nešto novo da predstavi, dok je svoj privatni život čuvao daleko od svetla reflektora. Zato je malo ko znao da je čuvena Bilja Krstić, zapravo, sestra legendarnog rokera, te da su i u muziče vode uplovili zajedno.

- Da vam otkrijem jednu tajnu, možda i ne znate. Bora i ja smo rođaci. Mi smo brat i sestra. Prema tome, i po toj liniji navijam, a i po onoj drugarskoj - rekla je Bilja gostujući na jednom Borinom koncertu, te istakla da njihov blizak odnos traje još od 1975. dok su bili članovi grupe "Suncokret".

Bora Đorđević i Bilja Krstić su snimili i nekoliko dueta, te je tako Bilja gostovala u uvodnom delu pesme "Mobilni" iz 2004. a pre nje snimili su zanimljivu numeru "Vojno lice".

Kako je Bilja postala jedna od naših omiljenih pevačica?

Bilja Krstić je poznata po svom doprinosu očuvanju i promociji tradicionalne muzike Balkana. Rođena je 9. jula 1955. godine u Nišu, a njena muzička karijera traje više decenija i obuhvata različite žanrove. A malo ko zna da se odlično snalazi i u pop muzici.

Na muzičku cenu stupila je krajem 1970-ih godina, kada je bila član popularne grupe Suncokret, a kasnije i benda Rani Mraz, zajedno sa Đorđem Balaševićem. U tom periodu, Bilja se afirmisala kao talentovana pevačica neverovatnom emocijom u glasu.

Nakon što je napustila pop scenu, Biljana se okrenula etno muzici i počela da istražuje bogato nasleđe balkanske tradicionalne muzike. Sa svojim bendom, Bistrik, koji je osnovala 2001. godine, izdala je nekoliko albuma na kojima je interpretirala tradicionalne pesme iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona.

Bistrik je postao sinonim za kvalitetnu i autentičnu interpretaciju balkanske etno muzike, a Biljana Krstić je svojim radom doprinela popularizaciji ovog muzičkog žanra na domaćoj i međunarodnoj sceni. Tokom karijere sarađivala je sa mnogim poznatim muzičarima i orkestrima, a njeni nastupi širom sveta doneli su joj priznanje kao jedne od vodećih ambasadora balkanske kulture.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, a muzikom i dalje inspiriše i spaja ljude.

Mnoge tradicionale pesme baš u Biljinom izvođenju postale su vanvremenski hitovi, a smo neke od njih su: "Ajde Jano", "Puče puška", "Ciganko, ćerko", "Oj, golube, moj golube" i td.