Kako je nastala pesma "Pogledaj dom svoj anđele": Sve je otišlo mimo Borine volje, zbog nje je najviše u životu plakao

Napustio nas je najveći roker sa ovih prostora sa najmekšom dušom, a jedan od njegovih najvećih hitova je upravo "Pogledaj dom svoj anđele", sa njom je završavao svaki koncert

Objavljeno: 04.09.2024. 08:39h 08:49h
Foto: preentscreen/Youtube

Pesma "Pogledaj dom svoj anđele" nastala je sasvim spontano 1985. godine i deo je albuma "Istina". Nosi isti naziv kao i roman Tomasa Vulfa koji govori o američkoj krizi. Bora Đorđević je tih godina bio buntovnik koji se borio protiv svih, a on je pričao kako se pesma bukvalno skoro sama napisala.

"Pesma "Pogledaj dom svoj anđele" nastala je neobično, jer se sama pisala. Otišla je mimo moje volje, slike su same dolazile. Nije baš najpravilnija rima, ali tako mi je došla”, ispričao je svojevremeno Bora i dodao:

"Jako sam je dugo pisao kako bih bio sasvim zadovoljan svakom rečju. I onda je pesma imala svoj život. Na svakom mestu različito zvuči – kada je bend svira, kada je peva hor i svira simfonijski orkestar, različito zvuči u razrušenom Vukovaru, gde su u publici bila samo deca, različito zvuči u Štrpcu na Kosovu i Metohiji”, bio je zaključio.

foto: Fonet

Dirljiva priča iz Beča

Đorđević se prisetio i kako mu je u Beču na železničkoj stanici hor Prvog srpskog pevačkog društva otpevao „Pogledaj dom svoj, anđele” iz voza koji se upravo spremao da krene.

To je bila potpuno nestvarna situacija. Na praznom peronu, stojim, gledam i plačem – slušam kako oni kao anđeli pevaju. To je bio prvi put u istoriji austrijskih železnica da voz kasni u polasku, jer kada se pesma završila, pustili su da voz krene”, ispričao je Đorđević.

Predlagali su je mnogi za sprsku himnu.

„Interesantno je da jedna ozbiljna pesma bude toliko slušana. Čak postoji jedna grupa ljudi koja je htela da predloži da ta pesma bude srpska himna. Naravno, mi imamo našu himnu, ali to sam shvatio kao kompliment”, pričao je ranije Đorđević za "Politiku".

foto: Kurir

Blistava karijera Bore Čorbe

Bora Đorđević bio je jedan od najuticajnijih rok muzičara na prostoru bivše Jugoslavije. Rođen 1. novembra 1952. godine u Čačku, Bora je postao prepoznatljiv kao frontmen i glavni autor pesama legendarne grupe Riblja Čorba, koja je osnovana 1978. godine. Njegova karijera obuhvatala je više od četiri decenije, a iza sebe je ostavio vanvremenske hitove.

Bio je poznat po svojim provokativnim i često kontroverznim tekstovima, koji su se bavili društveno-političkim temama, ljubavlju, razočaranjima i svakodnevnim problemima običnog čoveka. Njegova oštra kritika vlasti i društva, izražena kroz pesme, često ga je dovodila u sukob sa ljudima na vrhu, ali mu je istovremeno donela ogromnu popularnost među fanovima, koji su ga doživljavali kao glas naroda.

foto: Kurir Arhiva

Riblja Čorba je tokom 1980-ih postala jedna od najvažnijih rock grupa na Balkanu, sa albumima poput "Kost u grlu", "Pokvarena mašta i prljave strasti" i "Mrtva priroda" koji su obeležili tu epohu. Pesme poput "Lutka sa naslovne strane", "Dva dinara druže" i "Pogledaj dom svoj, anđele" postale su evergrini i nezaobilazni deo muzičke kulture bivše Jugoslavije.

Osim muzičke karijere, Bora Đorđević je poznat i po svojim pesničkim zbirkama, gde je kroz poeziju izražavao svoje stavove i osećanja. Njegov literarni rad često odražava istu onu buntovnost i oštrinu koju je unosio u muziku.

Iako su godine prolazile, Bora Đorđević i Riblja Čorba nisu silazili sa vrha muzičke scene. A upravo od zaborava čuvaće ga njegovi večni hitovi.