Muž je ostavio i istog dana oženio drugu, a ona završila u ludnici: Rasturala je tuđe brakove pa joj se sve vratilo

Životna priča Frensis Farmer prepuna je zanimljivih detalja.

Objavljeno: 24.09.2024. 09:54h
Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Čak i pre nego što je postala poznata, Frensis Farmer je imala reputaciju loše devojke. U srednjoj školi pobedila je na takmičenju u pisanju za svoj esej "Bog umire" i nagrađena je putovanjem u inostranstvo u Sovjetski Savez na koledžu, koje je zaradila prodajom pretplate za levičarski list. Bila je sila na koju se moralo računati, krenula je pravo u Holivud...

Kada je Frensis otkrio agent i potpisala sedmogodišnji ugovor sa Paramount Pictures u dobi od 22 godine, odmah je postala hit. Ali čim je postala slavna, počela je da negoduje zbog procesa "vajanja zvezda" koji koriste svi veliki studiji, uključujući Paramount Pictures. Počeli su da upravljaju njenim životom, diktirajući koje fotografije radi, koje zabave posećuje, sa kim se druži. Neki čak kažu da je Paramount Pictures dogovorio brak između Frensis i njenog prvog muža, drugog glumca za Paramount Pictures, Leifa Eriksona.

foto: GL Archive / Alamy / Alamy / Profimedia

U jednom od svojih velikih komercijalnih uspeha, Frensis je igrala uz Binga Krosbija u Ritmu na dometu. A Paramount Pictures je pozajmio (nju) za film Hauarda Hoksa "Dođi i uzmi to (1936)". Hoks ju je nazvao "najvećom glumicom sa kojom sam ikada radio."

Osećajući se donekle osnaženom svojim holivudskim uspehom u te dve veoma vidljive uloge, Frensis je počela sve više da odbija ulogu prelepe lutke Paramount Picturea.

Stvari su brzo krenule na jug, uključujući njen brak sa Lejfom i njenu aferu sa jednim od njenih oženjenih reditelja, Klifordom Odetsom. Očekivala je da će Kliford zbog nje ostaviti ženu, ali je umesto toga prekinuo vezu sa Frensis. Tokom narednih pet godina stvari su se samo pogoršavale.

foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Fransisina nekada tako obećavajuća filmska karijera je zastala. Razvila je zavisnost od alkohola i benzedrina, čemu verovatno nije pomogla činjenica da ju je Paramaunt ohrabrio da koristi amfetamine na recept kako bi regulisala svoju težinu.

"U to vreme, lek je bio široko dostupan i lekari su ga često preporučivali kao sredstvo za suzbijanje apetita. Tek 1970-ih je otkriveno da amfetamini izazivaju veliku zavisnost, da imaju nepredvidive nuspojave i da — uzeti u dovoljnim količinama — mogu izazvati simptome slične onima kod šizofrenije."

Jedne noći u ranu jesen, policija ju je zaustavila jer je vozila sa uključenim svetlima unutar zone zamračenja tokom rata kada je sve trebalo da bude mračno. Budući da je bila skriva, Frensis ne bi odustala bez borbe i dospela je u zatvor.

Ona je drugi put uhapšena kada je svom frizeru udarila u vilicu. Kada je policija došla da je uhapsi, pronađena je u hotelu. Ubrzo je prebačena u sanatoriju. međutim, iako je ovo trebalo da joj pomogne, možda ju je zapravo samo poslalo dalje niz liticu.

Tamošnji lekari su rekli da ima paranoidnu šizofreniju. U skladu sa vremenom, izdržala je terapiju insulinskim šokom kao "lečenje". Na kraju, Fransisina majka, sa kojom je imala jadnu vezu, dobila je zakonsko starateljstvo nad ćerkom, koja je tada imala 30 godina. Njena majka ju je prijavila u Zapadnu državnu bolnicu u Steilacoomu, u Vašingtonu, gde je Frensis pretrpela elektro-konvulzivnu terapiju. Ovaj put je puštena posle samo tri meseca.

Frensis je kasnije uhapšena u Kaliforniji, nakon što je pobegla sa ranča svoje tetke u Nevadi. Emitovano je po medijima kao i obično i Farmer je ponovo smeštena u bolnicul, njen treći zatvor, gde je ostala pet godina.

Međutim, ona je otkrila da je u bolnici doživela veliku torturu.

"Silovali su me bolničari, grizli su me pacovi i otrovali pokvarenom hranom. Bila sam okovana u podstavljenim ćelijama, vezana u jakne i napola utopljena u ledenim kupkama"

U biografiji pod nazivom "Zemlja senki" se tvrdilo da je glumicar bila podvrgnuta lobotomiji mozga u bolnici, ali je kasnije otkriveno da je to izmišljeno.

Nakon puštanja na slobodu, Frensis se "zaposlila u odeljenju za pranje veša jednom hotelu". Zanimljivo je da je u istom tom hotelu u jeku slave primila prestižnu nagradu.

U intervjuu za jedan magazin, Frensis je rekla: "Nikoga ne krivim za svoj pad... Mislim da sam izborila pravo da se kontrolišem."

Zatim je imala drugi nalet uspeha u karijeri u dnevnoj televizijskoj emisiji, gde je vodila emisiju "Frensis Farmer predstavlja". Ovaj put je dobila uglavnom dobru pažnju zajednice, jednom u životu, ali kada se jednog jutra pojavila pijana i omalovažavala svoj govor u programu, njeno vreme na TV-u je isteklo. U to vreme je živela u Indijanapolisu.

Frances nikada više nije glumila. Umesto toga, fokusirala se na pisanje svoje autobiografije i, suprotno svom antireligijskom stavu u mladosti, pridružila se katoličkoj veri...

Frensis Farmer je obolela od raka grla i umrla je u 56. godini 1970. Živela je hrabrim i melanholičnim životom, i trpela stvari koje bi za mnoge bile nepodnošljive.

Bonus video: