"Dogovorili smo se, izdao me je, to mu neću oprostiti": Bora Đorđević se od ovog životnog udarca nikad nije oporavio

Bora Čorba i Miša Aleksić bili su kao braća, a odlazak čuvenog gitariste je izbacio iz koloseka legendarnog rokera!

Objavljeno: 29.08.2024. 19:11h 19:54h
Foto: ATA Images

Odlazak Miše Aleksića 2020. godine od posledica korona virusa za Boru je bio veliki udarac od kog se ni danas nije potpuno oporavio. Naime, njih dvojica su delili scenu decenijama, ali i sve dobre i loše stvari koje život nosi.

- Ne mogu o tome da pričam, to je toliko potresno da Miša za deset dana ode. Mi smo se dogovorili da nas dvojica umremo zajedno na bini, ali je on poranio, izdao me je. Verujem da bi i on želeo da nastavimo da radimo - rekao je jednom prilikom Đorđević i dodao:

- Bilo je strašno, strašno... Navikao sam da 43 godine Miša uvek bude sa leve strane, da vidim njegovu nasmejanu facu... Bez njega je sasvim drugačije. Imali smo sreću da čovek koji je radio sa nama kao svetski tehničar Ivan Stanković uzme bas gitaru u ruke. Imali smo desetak koncerata, na svakom koncertu bio je minut aplauza za Mišu Aleksića. Stalno mi nedostaje. Navikao sam da sa njim stalno pričam... Uhvatim telefon da ga pozovem i shvatim da ga nema. Bio mi je prijatelj, kao brat... Strašno mi nedostaje - istakao je nesporedno nakon Mišine smrti Bora u Beogradskoj hronici.

Jedan od poslednjih hitova na kom su radili zajedno bila je "Dve gitare", a od reči numere se gotovo svaki čovek naježi.

- Počeli smo da pravimo album pre nego što je preminuo. Napravio sam tekst, on je uspeo i da odsvira u jednom studiju, sačuvali smo tu bas gitaru, a mi smo otpeveli, izdaćemo to na novom CD. zove se "Dve gitare": "Ne trošite džabe pare, nisam tol'ko važan lik, ukrstite dve gitare, nek' to bude spomenik."

U jednom od intervjua je priznao da bez Aleksića više nikad ništa neće biti isto.

- Moj brat Miša je bio pokretačka snaga benda i ne znam kako bez njega. To je udarac od koga se ne oporavlja - zaključio je Bora.

Ko je bio Miša Aleksić?

Milan Miša Aleksić bio je jedan od najpoznatijih i najcenjenijih srpskih muzičara, najpoznatiji kao basista i dugogodišnji član kultnog rock benda "Riblja Čorba". Rođen je 16. avgusta 1953. godine u Beogradu, a svojom muzikom i radom ostavio je dubok trag u istoriji jugoslovenskog i srpskog roka.

Od ranog detinjstva pokazivao je interesovanje za muziku. Sredinom 1970-ih godina počinje svoju muzičku karijeru kao član nekoliko manje poznatih bendova, gde je sticao iskustvo i oblikovao svoj muzički stil. Njegov talenat za sviranje bas gitare i kompozitorske sposobnosti ubrzo su ga izdvojili na muzičkoj sceni.

Godine 1978. pridružuje se grupi "Riblja Čorba", koju je osnovao Bora Đorđević, i postaje jedan od ključnih članova benda. "Riblja Čorba" je ubrzo postala jedan od najpopularnijih rok bendova na prostoru bivše Jugoslavije, a Miša jedno od zaštinih lica.

Njegova svirka na bas gitari bila je okosnica mnogih hitova "Riblje Čorbe", a uz to je bio i jedan od glavnih kompozitora i aranžera. Zajedno sa Borom Đorđevićem, napisao je i komponovao mnoge pesme koje su postale evergrini, poput: "Lutka sa naslovne strane", "Ostani đubre do kraja", "Avionu slomiću ti krila", "Kad padne noć", i mnoge druge.

Njegovi saradnici i prijatelji opisivali su ga kao izuzetno vrednog, odanog i posvećenog umetnika, koji je voleo muziku i svoj bend. Uprkos velikoj popularnosti "Riblje Čorbe", Aleksić je ostao prizemljen i uvek je isticao važnost timskog rada u bendu.

Nažalost, Miša Aleksić je preminuo 29. novembra 2020. godine u 67. godini života, nakon komplikacija izazvanih COVID-19 virusom.