Stavite ovo rernu i za 30 minuta će biti kao nova, bez ribanja: Caka je u jednom sastojku koji svi imaju u kući

Mnoge domaćice se pitaju kako očistiti rernu bez ribanja, a caka leži u sastojku koji svi imaju u kući.

Objavljeno: 27.08.2024. 10:24h
Foto: Shutterstock

Čišćenje rerne svakako spada u najdosadnije, najnapornije, a često deluje i u uzaludne kućne poslove. Trudite se, ribate, a ipak – nikad niste sasvim zadovoljni rezultatom.

Međutim, postoji nekoliko caka za ribanje rerne koji mogu biti od pomoći, a ne podrazumevaju upotrebu oštrih hemikalija.

Poznata su domaća sredstva od sode bikarbone, limuna, sirćeta, tablete za mašinu za pranje sudova, praška za pecivo, kisele vode... Ali jeste li znali za trik sa samo jednim sastojkom koji odlepljuje i rastvara upornu masnoću i prljavštinu iz rerne?

foto: Shutterstock

Čišćenje rerne samo jednim sastojkom iz kuhinje

Sve što je potrebno jeste da sipate sirće u duboku tepsiju, koju ćete spustiti na rešetku na najniže dostupno mesto u rerni. Potom uključite pećnicu da se greje na 120° C i ostavite je tako oko 30 minuta.

foto: Shutterstock

Za to vreme, sirće će početi da isparava, a njegovo isparenje bi trebalo da "olabavi" masne naslage, piše Glossy.

Nakon toga je otvorite i kad se prohladi dovoljno da možete da stavite ruku u šporet, sklonite tepsiju i čistom krpom ćete s lakoćom skinuti prljavštinu – samo će skliznuti!

Dodatni savet za čišćenje šporeta

Za ovaj trik vam je potrebno samo sirće, a ako ste raspoloženi za eksperimentisanje, možete prethodno poprskati solju najtvrdokornije fleke u rerni kako bi upila masnoću.

Bonus video: