Ovo nikako ne sme da se radi na Veliku Gospojinu: Smatra se velikim grehom

Sutra slavimo Veliku Gospojinu, praznik koji mnogi karakterišu kao ženski

Objavljeno: 27.08.2024. 15:00h
Autor:
Foto: Profimedia

Na Veliku Gospojinu žena nikako ne sme da obavlja teške kućne poslove ili da se maje nečim što nije molitva i smiraj duše.

Ovaj veliki praznik treba da bude posvećen deci, molitvi, suštini porodice.

Veruje se da Bogorodica poseduje velike moći: Može da smrvi đavola u tili čas, te joj se ovog dana treba iskreno obratiti za pomoć.

foto: Shutterstock

Zaštitnica je svega živog, a posebno porodilja i majki. One se u slučaju preke potrebe prvo obraćaju Majci Bogorodici. Njena ikona se nalazi u svakoj kući pravoslavnih Srba.

Procenjuje se da je Bogorodica dosta nadživela sina u njegovom ovozemaljskom životu i da se predala Bogu u šezdesetim godinama.

foto: Shutterstock

Čitavog života obilazila je sveta mesta koja su je podsećala na sina, najčešče Golgotu, Vitlejem i Jeleonsku goru. Bila je u Antiohiji u poseti Svetom Ignjatiju Bogonoscu. Posetila je vaskrslog Lazara, bila kod episkopa Kipartskog, a oplovila je oko Svete Gore.

Sveta Bogorodica je zaštitinica Svete Gore i posvećeni su joj mnogi manastiri i crkve. Velika je svetica i zato je narod zove Velika gospođa ili Gospojina. Na ovaj dan završava se dvonedeljni strogi post.