Ovo su delovi tela koji prvi ostare: Ovako je najbolje održati mladolikost, dok je za 1 deo potrebno ići pod nož

Određeni delovi tela ostare prvi, a za druge je potrebno malo više vremena dok znaci starenja dođu do izražaja.

Objavljeno: 22.08.2024. 10:59h
Autor:
Foto: Shutterstock

Neki delova tela krenu prvi da stvaraju vidljive znake starosti, dok drugi delovi te znake ispole nešto kasnije.

U nastavku vam donosimo listu delova tela koji prvi ostare:

1. RUKE

foto: Shutterstock

Ako ste žena, najuočljiviji znakovi starenja će se pokazati na vašim rukama. Prema dermatološkim studijama, gubitak elastičnosti kože i volumena na s strani ruku mogu biti uzrokovane hormonalnim promenama. Kao rezultat ovih promena, koža počinje izgledati opušteno, a vene mogu postati vrlo istaknute. Štaviše, ovi su znakovi starenja uočljiviji jer su ruke rijetko prekrivene, što znači da mogu nastati mrlje zbog kontinuiranog izlaganja suncu.

Nešto što možete učiniti kako biste minimalizovali uticaj sunčeve svetlosti na kožu jeste to da nosite rukavice ili koristite kremu za sunčanje na rukama. Briga o rukama, njihovo neprestano vlaženje i zaštita od izlaganja suncu učiniće da izgledaju mlađe.

2. ČELO

foto: Profimedia

Na čelu se najpre vide bore, zbog čega bi upravo to moglo odati vaše godine. Te se bore stvaraju kada iskazujete emocije i ostavljaju tragove koji pokazuju znakove starenja. Da biste učinke bora na licu sveli na minimum, morate koristiti proizvode koji sadrže retinol jer on povećava kolagen i smanjuje bore te uklanja mrtvu kožu. Kao rezultat toga, koža na vašem licu uvek će izgledati mekše i svetlije, skrivajući znakove starenja.

3. OČI

foto: Shutterstock

Koža oko očiju je relativno tanka i stvara bore dok se smete ili žmirite. Lako se oštećuje, a sve zajedno rezultira preuranjenim znakovima starenja na tom području. Kako biste usporili starenje kože na tom delu, redovno mažite kree sa zaštitnim faktorom, nosite sunčane naočare koje blokiraju učinak UV zračenja, a to će istovremeno uticati i na činjenicu da ćete manje žmiriti.

4. VRAT

foto: Shutterstock

Možda ste se koncentrisali samo na sprečavanje bora na licu, a zaboravili ste na vrat, što je velika greška. Naime, i na vratu će se pokazati prvi znakovi starenja. Iako oštećenja kože možete sprečiti redovnim nanošenjem krema sa zaštitnim faktorom, to neće pomoći da uklonite sve znakove starenja. Kako starite u području brade i na dnu vrata će se javljati sve veći višak kože jer će ona gubiti elastičnost i volumen. Taj problem možete rešiti tretmanima kod dermatologa, koji će vam preporučiti injekcije botoksa, kreme koje sadrže retinol i druge estetske zahvate.

5. USTA

foto: Profimedia

Nakon bora na čelu i vratu, vaše će se godine najpre pokazati oko usta. Kako koža stari, nastaju bore koje će dodatno podstaknuti oštećenje nastalo sunčanjem ili činjenica da pijete previše tečnosti na slamčicu ili iz boce.

6. PRSA

foto: Shutterstock

Ako nosite dekoltiranu odeću, znakovi starenja će se među prvima pojaviti i na području dekoltea, posebno pod uticajem ultraljubičastog zračenja. Na prsima će se pojaviti mrlje ili gubitak pigmentacije, a primetićete i istaknutije krvne žile. Ako to želite izbeći, nosite odeću koja pokriva to područje i redovno nanosite kreme sa zaštitnim faktorom. Najbolje je ako se kremom namažete pre odevanja kako koža imala vremena da sve upije.

7. LAKTOVI

foto: Shutterstock

Laktovi se sastoje uglavnom od kostiju i nemaju mišića ni masti koji bi im dali volumen. Koristite ih dok se naslanjate i na taj način su pod pritiskom, a to je razlog zbog kojeg će se onde razviti duboke bore. Te će znakove starenja i drugi lako primetiti. Kako biste sprečili njihovo preuranjeno nastajanje, koristite hidratantne kreme koje sadrže salicilnu kiselinu za pomlađivanje kože.

8. KOLENA

foto: Profimedia / Tanya Rozhnovskaya / Alamy / Alamy /

Kao i kod laktova, na kolenima će se najpre razviti prvi znakovi starenja i koža će se najpre opustiti. To je područje s puno kostiju i ligamenata, a malo mišića i masti. Zato će se koža brzo opustiti i biti prepuna bora. Problem ćete rešiti redovnim nanošenjem krema koje sadrže salicilnu kiselinu ili ureu i losionima za hidrataciju koji će zagladiti kožu i dati joj novi život.

9. KOSA

foto: Shutterstock

Na kosi će se najpre pokazati godine jer će izbiti sede. Svi ih imamo jer telo u srednjim godinama prestaje da proizvodi pigmentne stanice. Nekima ljudima će se prve sede pojaviti već u tridesetima, no najčešće je reč o naslednom stanju i to su preuranjene sede. Kod većine prve sede se javljaju u pedesetim. Postoji veza između unosa vitamin B i pojave sedih.

Stil/24.sata

Bonus video: