Čuveni psihijatar skenirao mozak dečaka koji je ubio 27 ljudi: Ovo su 3 glavna uzroka porasta agresije u ljudskom mozgu

Čuveni psihijatar Danijel Amen skenirao je mozak dečaka koji je ubio 27 ljudi i došao do šok saznanja.

Objavljeno: 21.08.2024. 14:55h
Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Poznati američki lekar i specijalista za poremećaje mozga Danijel Amen nedavno je podelio sa javnošću zastrašujuće detalje o tome kako izgleda mozak masovnog ubice. Dr Amen je u podkastu "Diary of a CEO" britanskog preduzetnika Stivena Bartleta otkrio koji je to najnezdraviji mozak koji je ikada video.

Dr Amen je neurofiziolog, ali i psihijatar, te nagrađivan autor nekoliko stručnih knjiga na polju razvoja i istraživanja mozga, kao i osnivač nekoliko fondacija na tom polju. Veruje se da je ovaj stručnjak tokom svoje plodonosne karijere skenirao preko 250.000 mozgova, te je svakako naoružan neverovatnim iskustvom.

foto: Profimedia

Na pitanje koji je najmanje zdrav mozak sa kojim se susreo tokom svoje karijere, on je odgovorio da je to bio mozak jednog masovnog ubice.

"Za 15-godišnjaka, to je bio Kip Kenkel. On je 15-gdišnji dečak iz Oregona, koji je doneo oružje u školu, nakon čega je uhapšen, a roditelji su ga pokupili iz zatvora i negde između 18 časova tog podneva i 8 časova sledeće jutra ubio je svoje mamu i tatu, a zatim otišao u srednju školu 'Thurston' u Springfildu u Oregonu i ubio 25 ljudi", ispričao je dr Amen.

"Skenirali su njegov mozak tokom suđenja na osnovu mog rada. Njegov mozak je bio tako užasan da nikada ranije nisam video 15-godišnjaka sa toliko oštećenim mozgom i njegov život je to i odražavao", dodao je.

foto: Youtube Printscreen / SUCCESS Magazine

Kinkel, koji je stravičan zločin izvršio 1998, trenutno služi 112-gdišnju zatvorku kaznu u državnom popravnom zavodu Oregon u Salemu.

Četiri glavna uzroka za povećanje agresije u ljudskom mozgu

Dr Amen je istakao i da je Kinkelov mozak bio "smežuran", te je pokušao da objasni zašto mu je mozak u tako lošem stanju. Pošto je tinejdžer usmrti svoje roditelje, ovaj psihijatar nije mogao da sazna više o detinjstvu ubice iz objektivnih izvora, ali sumnja da je katastrofalno stanje njegovog mozga uzrokovano anoksijom (stanjem kada naše telo ili mozak potpuno gube snadbevanje kiseonikom) prilikom rođenja, teškom infekcijom ili nečim što mu je "trovalo mozak" kao što je olovo.

Očigledno, sve navedeno može da bude glavni uzrok psihijatrijskih problema, a da pritom toga mnogi uopšte nisu svesni. Veb stranica dr Amena navodi dalje da stvari kao što su traumatske povrede mozga mogu da dovedu do toga da se stopa agresije kod osoba poveća za 35 do čak 90 procenata!

"Mnogi pacijenti klinike Amen koji su iskazivali strašno nasilje (ubice, piromina, silovatelji, bombaši, itd) imali su abnormalnosti levog temporalnog režnja. Temporalni režnjevi nalaze se sa obe strane mozga iza očiju i u okolini slepoočnica", navode na sajtu.

(Stil/ Blic Žena)

Bonus video: