Sjajan pevač

Od dna se vrtoglavo popeo do samog vrha: Sada je jedan od najvećih pop muzičara današnjice, a nekad je bio beskućnik

Muzičar je prošao kroz neverovatne uspone i padove tokom svog života, svojevremeno je patio od bulimije, a najteže mu je bilo kada je njoj otkriven tumor

Objavljeno: 18.08.2024. 22:45h
Autor:
Foto: Reuters / Hannah McKay

Život velike britanske muzičke zvezde Edvarda Kristofera Širana, poznatijeg kao Ed Širan, koji je u Beogradu održao spektakularan koncert, mogao bi se opisati rečima od trnja do zvezda.

Rođen je 1991. godine u Halifaksu, a muzički talenat počeo je da pokazuje već u detinjstvu. Sa četiri godine roditelji su ga upisali u hor, a u muzičke vode uvela ga je i ljubav prema gitari, koju je dobio za 11. rođendan. Već kao tinejdžer, sa 16 godina, shvatio je da u životu želi da se bavi samo muzikom, zbog čega je odustao od daljeg obrazovanja, ispisao se iz srednje škole i preselio u London.

Ali nije sve teklo glatko. U početku je svirao po barovima, a često nije imao krov nad glavom. - Snalazio sam se. Jednom sam nedelju dana proveo spavajući u metrou. Izašao bih, imao svirku, čekao do pet ujutru da se metro otvori, seo u voz i spavao do podne, pa sve ponovio. Nije bilo tako loše - otkrio je muzičar u svojoj biografiji. A da čovek najviše nauči iz životnih nedaća, ubrzo je i sam dokazao. U to vreme je napisao pesmu "Homeless", jer je i sam bio beskućnik.

foto: © teddysphotos / Instagram

Oborio sve rekorde

Tek 2011. godine je stupio na muzičku scenu i samostalno objavio EP "No. 5 Collaborations Project", nakon čega su ga primetili Elton Džon i Džejmi Foks, što mu je pomoglo da mu karijera krene uzlazno neverovatnom brzinom. Prvi album, "+", objavio je iste godine i s njim postigao veliki uspeh, a godinu dana kasnije osvojio je Brit avord za najboljeg britanskog solo muzičara.

Za manje od dve godine od izdavanja tog albuma počeo je da sarađuje s brojnim velikim zvezdama. Šest godina kasnije na turneji "Davide" oborio je rekorde po zaradi i posećenosti koje je do tada držala grupa U2. Te godine je nastupio pred više od osam miliona ljudi u 43 zemlje na čak 255 koncerata i zaradio više od 800 miliona dolara.

foto: Profimedia

Vreme tužbi

Tokom karijere nanizao je brojne hitove kao što su "Shape Of You", "Galway Girl", "Perfect", "Photograph", "Thinking Out Loud", ali i brojne tužbe zbog navodnih plagijata. Jedna od najistaknutijih bila je tužba britanskog muzičara Samija Čokrija, koji ga je optužio da je ukrao deo njegove pesme "Oh Why". Širan je to negirao, a sud je odlučio da nije odgovoran za optužbe koje su mu se stavljale na teret.

Velika prašina podigla se i oko njegovog hita "Photograph". Naime, Martin Herington i Tomas Leonard tvrdili su da je ta pesma identična kao njihova "Amazing" i tužili ga, a Edu je bilo dosta suđenja, pa se s njima nagodio i isplatio im 20 miliona dolara.

foto: Profimedia

Problem za problemom

Ed je uvek nastojao da sačuva svoju privatnost od javnosti. Ipak, poznato je da mu je život jedan od najvećih udaraca zadao kada je njegova supruga Čeri Siborn, s kojom je u braku od 2019. godine, dobila tumor dok je bila trudna s njihovom drugom ćerkom Jupiter, a u istom periodu ostao je i bez prijatelja.

"Za mesec dana mojoj trudnoj supruzi su rekli da ima tumor, a nije bilo načina za lečenje do porođaja. Moj najbolji prijatelj Džamal, moj brat, iznenada je umro, a ja sam se našao na sudu braneći svoj integritet i karijeru tekstopisca. Bio sam depresivan, osećao sam se kao da se gušim", otkrio je tada Širan, koji je najteže trenutke svog života pretočio u šesti studijski album "Subtract".

O teškoćama koje su ga pratile u privatnom životu govorio je i u intervjuu za Roling stoun, kada je prvi put progovorio o borbi s bulimijom. Ispričao je da je svojevremeno bio jako opterećen svojim fizičkim izgledom i da se često upoređivao s drugim zvezdama, što je rezultiralo poremećajem ishrane. Na sreću, svi problemi su prošli, a ono što mu danas, uz muziku, daje mir, sigurnost i vraća osmeh na lice su supruga i dve ćerke - četvorogodišnja Lira Antarktika i dve godine mlađa Jupiter Siborn Širan.

Bonus video: