Treba znati

Najbolji trikovi za ljuštenje paradajza: Tri načina da skinete koru brzo i lako

Donosimo vam nekoliko trikova s kojima ćete ovo povrće vrlo brzo oljuštiti

Objavljeno: 23.08.2024. 17:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Za većinu sosova, ali i za kuvani paradajz (čak i u spremanju jela poput sataraša za one kojima smeta kožica i zbog nje imaju problema sa želucem) treba nam oljušten paradajz, a to nije nimalo jednostavan posao. Njegova kora zna da bude "tvrdoglava", ljuštenje neretko ispadne pravo mučenje.

foto: Shutterstock

1. Zagrejte vodu u loncu i pustite da provri. Za to vreme nožem koru paradajza rasecite u X, pa ih stavite u kipuću vodu na 20 sekundi. Izvadite ih iz vode i prebacite u posudu s hladnom vodom i ledom, a rukama jednostavno uklonite omekšanu koru. Ovako brzo možete očistiti veliku količinu paradajza, a on će zadržati ukus.

foto: Shutterstock

2. Paradajz operite i očistite. Stavite ih u kesicu, pa u zamrzivač i pustite da se zamrznu. Pre kuvanja ih samo ostavite da se otope na sobnoj temperaturi 10 do 15 minuta, koža će skoro sama otpasti, samo je povucite prstima.

3. Treći način je nešto komplikovaniji i tako je najbolje sačuvati paradajz za kasniju upotrebu. Prvo zagrejte rernu. Prepolovite paradajz i složite ga na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite 12 do 15 minuta dok ne poprimi zlatnosmeđu boju. Kada se ohladi, oljuštite kožu, ići će lako.