"Imala sam 6 godina kad su mi sekli genitalije, od bolova mesecima nisam mogla da mokrim: Razlog je bizaran"

Devojka koja je preživela sakaćenje genitalija kad je bila mala otkrila je kroz kakvu agoniju je prošla.

Objavljeno: 15.08.2024. 15:52h
Foto: Printscreen Youtube/ Shamsa Araweelo

Šamsa Šarave je postala ozloglašena u somalskoj zajednici širom sveta zbog toga što je govorila protiv sakaćenja ženskih genitalija (FGM). U video snimku koji je ilustrovao šta se desilo njenoj vulvi kada je imala šest godina, ona je žiletom odsekla latice ruže, a zatim zašila ono što je ostalo od cveta.

TikTok post je postao viralan - sa skoro 12 miliona pregleda otkako je podeljen pre 16 meseci.

Ni jedan Somalijac, čak ni u dijaspori, ne govori otvoreno o FEGM-u - nema veze sa problemima koji mogu da dođu sa tim kao što su bolne menstruacije, otežano mokrenje, agonija seksa i opasnosti i traume porođaja kada je vulva (uključujući i usne i klitoris) su odsečeni, a vaginalni otvor sužen na sićušnu rupu.

foto: Printscreen Youtube/ Shamsa Araweelo

Ovaj oblik FGM - poznat kao infibulacija ili "tip tri" - je ono što se dešava većini devojaka u Somaliji jer je opšteprihvaćeno verovanje da će odsecanje njihovih spoljašnjih genitalija garantovati njihovu nevinost.

Mnogi u somalijskom društvu smatraju da žene koje se ne podvrgnu FGM-u imaju labav moral ili visok seksualni nagon, što rizikuje da uništi reputaciju porodice.

Ipak, 31-godišnja TikTokerka, koja je došla da živi u Ujedinjenom Kraljevstvu 2001. godine kada je njena porodica pobegla od građanskog rata u Somaliji, ne plaši se da preuzme takve tabue sa duhovitom, privlačnom i ponekad srceparajućom iskrenošću.

foto: Printscreen Youtube/ LADbible TV

Ona je podelila užasnu priču o tome kako je prisilno udata i silovana nedugo nakon što je napunila 18 godina dok je bila na putovanju u Somaliji. Bilo joj je potrebno šest meseci da pronađe način da pobegne nazad u Veliku Britaniju.

Ali možda je najveći tabu od svega bio priznanje da je želela nazad svoje genitalije - toliko da je platila rekonstruktivnu operaciju.

"Morala sam da se nosim sa mnogo toga - i psihički i fizički. Način na koji mi dolazi menstruacija i način na koji mokrim je drugačiji. Moj bol je nestao - tako sam zahvalna."

Kada je Šamsa imala samo šest godina, lokalni doktor poznat kao 'Sekač' je izveo proceduru prljavim priborom dok ju je grupa odraslih držala. Varvarska operacija je obavljena bez lekova protiv bolova ili anestezije.

foto: Printscreen Youtube/ LADbible TV

"Biti rezan bez anestezije bilo je sakaćenje. Bilo je užasno. Bila sam u tolikom šoku da sam utrnula. Trebalo je oko sat vremena da se završi, ali se činilo mnogo duže. Kada sečivo udari u kožu, osećate sve. Previjali su nam noge 24 sata i nedelju dana nismo mogli da hodamo. Nosili su nas do toaleta i hranili u našim sobama jer nismo mogli da ustanemo.", rekla je ona.

"Ovo je trajalo dve nedelje, a ni tada nije zaraslo kako treba. Plakala bih svaki put kada bih morala da piškim mesecima nakon toga. Posle iskušenja bila sam užasnuta. Bila sam u šoku i nisam razumela šta se dešava. Imala sam šest godina, a bol je bio nepodnošljiv."

Kada je njena uništena majka, Gani, koja je živela u Saudijskoj Arabiji, saznala šta se dogodilo, obezbedila je vize i pobegli su u Veliku Britaniju u novembru 2001. Šamsa se pridružila lokalnoj školi, a tokom časova seksualnog vaspitanja shvatila je da je stepen brutalnosti sa kojom se suočila.

Bonus video: