Samo ovako ćete na prirodan način izbaciti vodu iz organizma i sačuvati zdravlje srca i bubrega: Upozorava doktor Matić

Doktor Matić otkriva kako se rešiti vode iz organizma, na prirodan način i sačuvati zdravlje.

Objavljeno: 15.08.2024. 11:31h
Foto: Printscreen Youtube/ JUTRO

Zbog brzog načina života, neredovne i nepravilne ishrane javlja se i prekomerno zadržavanje vode u organizmu. Otečeni zglobovi, višak kilograma i pospanost, samo su neki od simptoma koji ukazuju na ovaj problem.

Nutricionista, prof. dr Momčilo Matić objasno je zbog čega dolazi do zadržavanja vode u organizmu i na koji način se može izbaciti, prirodnim putem.

foto: Printscreen Yotube - Happy TV

- Zadržavanje vode u organizmu može nastati iz puno razloga, ali to znači da se voda ne izbacuje u dovoljnoj količini. Sistemi organa za izbacivanje tečnosti, u prvom redu bubrezi i limfa, limfna tečnost ne izbacuju dovoljno tečnosti i onda dolazi do njenog zadržavanja- ispod kože, u nekim organima, u nekim delovima tela. To se najčešće vidi po otocima, koji nastaju u donjim ekstremitetima, pa onda mogu nastati na licu - podbulost lica, na rukama, otoci u stomaku... - objasnio je doktor Matić u "Jutru" na Prvoj televiziji i dodao:

- Gojazne osobe iaju sklonst zadržavanju tečnosti, jer kroz limfni sistem ne može da prođe puno tečnosti, da se izbaci napolje, zbog masnih ćelija koje blokiraju prostor. Tako da, u tom slučaju možemo imati dvostruko dejstvo - i zadravanja vode i stvaranje celulita.

foto: Shutterstock

Zbog čega dolazi do zadržavanja vode u organizmu

- Ima puno razloga - oni koji su banalni, nisu opasni, a to je ako uzimamo previše tečnosti i naš eliminacioni sistem kao što su bubrezi, ne mogu da izbace dovoljno tečnosti zbog problema na tim istim organima. Zatim, srčane dekompenzacije, problemi na plućima, problemi na nivou drugih organa - jetra... i to su već ozbiljnije stvari. Takođe, problemi sa venskom cirkulacijom mogu biti uzrok. Zatim, ukoliko postoje neki trombovi, cirkulatorni sistem, sve to može da ometa izbacivanje vode.

- Najčešći razlozi su nedovoljno kretanja, nedovoljno sna i fizičke aktivnosti. Moramo da vežbamo da bi pokrenuli limfu. Takođe, u trudnoći se povećava volumen krvne plazme i dolazi do nadutosti. Ako malo pijemo vode, telo može da zadrži vodu da bi je štedelo.

- Treba biti veoma oprezam sa kofeinom, jer je poznati diuretik. Diuretike treba uzimati oprezno, jer oni mogu da izbace toliko tečnosti da nam naprave probelm u organizmu - podiže se krvni pritisak gore, podiže se nivo kortizora, nivo adrenalina, dolai do hormonskog disbalansa.

foto: Shutterstock

Najbolji način za izbacivaje vode iz organizma

- Pravilna hidratacija. najbolja tečnost za uzimanje je voda, čim ustanemo ujutru, treba da popijemo dve čaše mlake vode. Zašto? Kad čista voda uđe u telo, ona prosto hidrira celo telo, snadbe naše organe i ćelije, posebno mozak i bubrege. I oprez sa kafom i diureticima, jer izbacićemo kalijum, a višak ili manjak kalijuma može da napravi velike probelem jer od kalijuma zavise srčani ritmovi, pritisak... Moja preporuka, nakon što ujutru popijete dve čaše vode, možete uzeti neki čaj, kao što je hajdučka trava i da se doda u taj čaj, recimo matični sok od nara, borovnice, vrlo malo i bez šećera. Lubenica je takođe dobra, mogu je koristiti i dijabetičari. - objasnio je doktor.

Bonus video: