Molitva za početak posta: Daće vam snagu da izgurate podvig i da se uvedete u duhovni deo ovog izazova

Veoma je važno da tokom posta vodite računa o tome šta vam ulazi u usta i misli i izlazi iz istih

Objavljeno: 14.08.2024. 15:00h
Autor:
Foto: Profimedia

Počeo je Gospojinski post i pošto smo vam predstavili recepte i jela koja možete spremati tokom narednih 14 dana, sada vam donosimo i molitvu koja će vam pomoći da izgurate ovaj podvih:

"Blagodarimo Ti Hriste Bože naš, što si nam sadašnje vreme posta upravio na spasenje, i za kratko vreme naše najveće duhovne rane vešto izlečio i svukao sa nas mnoštvo grehova.

foto: Shutterstock

Mi ti se molimo, sveblagi, udalji od nas, u vreme posta , svako farisejsko licemerje i judejsku oporost. Odagnaj (od nas) preuznošenje zbog uzdržanja i ukloni svako zabranjeno delo, reč i pomisao . Ispuni nas Duhom Svetim, svetlošću i istinom koju si zakonopoložio . Učvrsti nas u borbi protiv strasti; ukrepi nas u ratu protiv greha. Pripremi nas za uzdržavanje od hrane i udaljavanje od zlih delâ da bismo sledili za Tobom, Koji si nam preko posta pokazao pobedu nad đavolom, i bili pričasnici smrti i vaskrsenja, i naslađivali se u večnom životu koji si pripremio gladnima i žednima Tvoje pravde.

Rod naš, postom i verom u Tebe, osnaži u borbi protiv svakog neprijatelja.

Jer si Ti Bog naš i Spasitelj, i Tebi priliči slava, sa bespočetnim Ocem i presvetim i blagim i životvornim Tvojim Duhom, sada i uvek i u vekove vekova. Amin!"